Додик о споразуму: Они који су тражили рат за Косово, сад га предају

Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче је практично отворено стао на страну Српске радикалне странке и ДСС, као и представника Срба са сјевера Косова, оптуживши стране центре, које није именовао, да имају план да после Косова ослабе Републику Српску. Коментаришући Бриселски споразум између Београда и Приштине, Додик је рекао да је власт у Србији олако […]

субота, мај 11, 2013 / 00:38

Предсједник Републике Српске Милорад Додик јуче је практично отворено стао на страну Српске радикалне странке и ДСС, као и представника Срба са сјевера Косова, оптуживши стране центре, које није именовао, да имају план да после Косова ослабе Републику Српску.

Коментаришући Бриселски споразум између Београда и Приштине, Додик је рекао да је власт у Србији олако потписала тај документ.

– Они који су били спремни да отпочну рат да одбране Косово отишли су и олако потписали – изјавио је предсjедник Републике Српске, у исто вријеме док су косовски Срби, заједно с представницима ДСС и СРС, јуче протестовали у Београду због Бриселског споразума, а владике СПЦ Амфилохије и Атанасије читали опијело за упокојење Владе и Скупштине Србије и власт оптуживали за издају. Такође, он је поручио да положај Републике Српске неће бити угрожен све док постоји Дејтонски мировни споразум.

Предсједник Републике Српске је том изјавом, такође, направио заокрет у својој политици према Београду, будући да је донедавно тврдио да ће испоштовати сваки став званичника Србије у вези с косовским питањем и нормализацијом односа између Београда и Приштине. Кад је прошлог мјесеца у Бањој Луци разговарао с представницима косовских Срба о том споразуму, изјавио је да има разумијевања за њихову тешку позицију, али да се то питање мора рјешавати у Србији.

Коментаришући паралеле које су поједини међународни представници повлачили између Косова и Републике Српске, Додик је тада рекао да је Косово, за разлику од РС, једнострано прогласило независност и у томе имало подршку једног броја великих сила.

– Многи су то хтјели то прикажу као изузетак, али ће можда та прича и на неким другим мјестима постати правило – рекао је Додик. Он је тада, и то не први пут, указао да, ако се настави „лоша позиција“ РС у оквиру БиХ, нико не треба да искључи и размишљање да ће тај ентитет заштитити своја права.

Познато је да је у прошлом мандату Милорад Додик подржавао бившу власт и бившег предсједника Демократске странке Бориса Тадића.0 КОМЕНТАРА

 1. „Додик о споразуму: Они који су тражили рат за Косово, сад га предају“

  Šta li ćeš tek ti uraditi sa RS znajući da nisi nikad rat tražio ni volio nego si ga bojkotovao i iz bojkota prema ratu Ronhil švercovao !!

 2. Ово се зове изгубљен компас! Шта може сељак налупати у пар реченица, не може ни академија наука исправити!
  И држи језик за зубима убудуће кад користиш предности Дејтонског споразума, јер је тај споразум на свијетло дана донио др Радован Караџић, а не кулови попут тебе додиче!

  Позови ти неког у рат, ако мислиш да је то просто ко пасуљ!?

 3. Мислим да није фер од партија из РС да се не изјасне о споразуму.
  Лично мислим да је свака партија било да је у позицији или опозицији требала рећи да се не слаже са споразумом, има много разлога за то.

 4. Okreni se ti onima oje si poharao ,ojadio, uništio za sva vremena, pa klekni pred njih , izvini im se, vrati pokradeno, a onda se ubij. Možeš li da spavaš mrcino jedna kada znaš da si upropastio i Srpsku, i narod njen?
  Privreda ne postoji, zadužio si nerodjene, a od bivšeg lumperaja koji je imao polovan traktor sa brnačama i plugom, kuću pod hipotekom i sataru mesarsku postao si bogatiji od engleskog dvora.

  Od onako lijepe i bogate teritorije kakvu imamo i nas manje nego u pola Beograda, napravio si pakao, bijedu afričkih razmjera, napravo si veće zlo nego svi naši vjekovni neprijatelji zajedno.

  UBIJ SE, NAŠA NAJVEĆA NESREĆO !!

 5. Е мој брајко, упетљао си се као пиле у кучине, и једноставно немаш ресурса за правично политичко размишљање, јер је Твоја област сасвим нешто друго. Својим понашањем ћеш унаказити и оно мало добрих односа са Републиком Србијом, пошто Ти је ваљда јасно да више нема кума бориса тадића. Читам ове написане коментаре, што сматрам да би се требао бар мало забринути за своју позицију, и да не бринеш на овакав начин о Републици Српској, јер њу нитко не дира, већ се она без икакве сумње разара из нутра са бесомучном пљачком и отимањем народног и Ентитетског. Свакоме је јасно да о томе пороку и похлепним навикама појединаца, нитко не води бригу у Републици Српској, а грађани све бједније живе у неописивом понижењу. Многи се питају, чији си Ти Предсједник???, да није смијешно било би комично!!!

 6. Kad su izdajnici u Briselu parafirali sporazum, on je rekao da je to unutrašnj stvar Srbije i da on podržava vladu Srbije. Sada kada je video istraživanje javnog menjenja u RS menja stav za 180 stepeni i priča ono što masa želi čuti. Ne interesuje njega ni Kosovo ni Srbje ni RS ni BiH.

 7. Kad su izdajnici u Briselu parafirali sporazum, on je rekao da je to unutrašnj stvar Srbije i da on podržava vladu Srbije. Sada kada je video istraživanje javnog menjenja u RS menja stav za 180 stepeni i priča ono što masa želi čuti. Ne interesuje njega ni Kosovo ni Srbje ni RS ni BiH.

  Naravno.
  Jos treba dodati, kad je pocelo vadjenje iz naftalina Dodikove ratnoprofiterske proslosti..

 8. Predsedniče, mani se prazne priče bavi se našim problemima imamo ih podosta, a napravio si ti i tvoja klika od SNSD. Ti rječ rat ne uzimaju usta, dok su pošteni borci ratovali a koji sad „preživljavaju“, žive od crkavice gdje si ti bio.Koliko mladih je napustilo RS? Koliko radnika imamo i koliko njih redovno primaju platu? Govorio si da ćeš poštovati odluke Srbije, mora da ti je Mišković promjenio mišljenje pošto je podignuta i potvrdjena optužnica za tvog pajtaša, pa sad vodi nekakvu kampanju brani sebe, mora da je i tebe uključio.Ti si svojom politikom uništio budućnost RS i srpskog naroda, sad nas mogu ucjenjivati i gaziti sa zapada kad smo ostali i goli i bosi.Vučić je danas otišao na Kosovo, izadji i malo medju svoj narod pa vidi šta misli i kako živi.

 9. Нама се спрема потпуно иста ситуација као у Србији. Већ имамо извјесне „борце против криминала“ који имају све информације из „прве руке“. Циљ је да се исти представе као и Вучић и да им се омогући да ураде све што су ови урадили, по кратком поступку. Утапање Српског Сарајева у Сарајево, а онда и шира регионализација и подјела БиХ на као што рекох шире регије, без Републике Српске. Тзв. 1 март, уз помоћ међународне заједнице, има задатак да поступак започне. Завршиће га они који су главни домаћини страним амбасадорима.

  Као што рекох, између власти која се боји режима из Београда и која је Српску довела у тешку економску ситуацију и уцијењених опозиционара, по разним основама, будућност нам није нимало свијетла.

  Била бих веома срећна да је Биги у праву да сам „покупила теорије завјере“. Ипак, тешко.

 10. anja banja luka, 12.05.2013. 23:15:51

  Нама је ту ситуацију додик спремио још 1998, а од 2006. је спроводи потпуно срачунато и систематски тако да не знам чему сад узбуђивање око тога!
  Ко није реагово 1998. или бар 2007. не треба ни сад да паметује! Нема ту шта Вучић, овај, онај, па зар није додик дошао као „иследник незаконитих приватизација“ и „прогонитељ корупције“ са много више помпе и халабуке него што је сад око Вучића створена!?
  Шта је урадио, боље да није ништа, него што је сав криминал легализово, РС испразнио за десетак милијарди и народ РС остао го и бос ко липа!

  Нико овдје није уцјењен осим обичног народа, народ је највише уцјењен, не смије да писне, не смије да дигне главу, каква уцјењена опозиција сви су они себи обезбједили, а шта ћеш ти!?

 11. Nije više pitanje hoće li već kad će početi demontaža Dejtonskog sporazuma. Za tako nešto već duže vrijeme provode se pripreme, uostalom sa tim se počelo odmah nakon potpisivanja Sporazuma. Interesntno je između ostalog i pripremanje javnog mnjenja na ta dešavanja, čini se da se u tom poslu već daleko poodmaklo, atmosfera i na Frontalu to potvrđuje.
  Izmjene Sporazuma, političko-teritorijalna prekompozicija BiH, svakako biće najprihvatljivija Hrvatima, nešto manje Bošnjacima, a najmanje Srbima. Svjestan neminovnosti ovih dešavanja Dodik već sada a i ubuduće nastojaće da u ulozi gubitnika na prestojećim izborima ostane u sjećanju kao veliki borac za srpsku stvar, velik vođa i političar i da sve što se desilo ne bi se desilo da je on ostao na čelu RS. Ko će potpisati „ukidanje“ RS , za koje će se već naći neka terminologija , nije šija nego vrat?Ppobjednici na predstojećim izborima, oni pomjeri i Zapada i naroda. Mogu li ,poučeni situacijom u Srbiji budući pobjednici ,eventualno odustati od kanditature.Ne mogu, ne smiju jer se mogu suočiti sa otkrivanjem i objelodanjivanjem činjenica vezanih za ubistvo Kneževića,Jugovića,Markovića,Vukelića,Garića….

 12. Их, да, да…леватино, а таман се додик након 13 година јалове владавине био спремио да шапне јавности ко је побио Кнежевића, југовића, Марковића,…кад оно га смијенио Запад? Хех…баш у зао час!

  Нек он само призна ко је са овог твог списка „несталих у акцији“, његових руку дјело потпис на метку, биће довољно, а за то шта ће бити послије милокрада додика, заболи ме к..ц! Нек не буде ништа и овако имамо са њим то исто ништа!

 13. Dodo bi trebao proglasiti opstu mobilizaciju u boljem i sretnijem dijelu BiH i sa bratom i svojim sinom na čelu krenuti u oslobađanje Kosova, kad ovi bezmudi politicari u Srbiji to ne smiju.

 14. Неколико најважнијих стратегија манипулације којима се служе саремени медији и утицајни центри моћи данашњице.

  ПРЕУСМЕРАВАЊЕ ПАЖЊЕ

  Пажњу јавности преусмеравати са важних проблема на неважне. Презапослити јавност поплавом небитних информација да људи не би размишљали и стекли основна сазнања у разумевању света.

  СТВАРАЊЕ ПРОБЛЕМА

  Метод се назива и „проблем-реаговање-решење”. Треба створити проблем да би део јавности реаговао на њега. На пример: изазвати и преносити насиље са намером да јавност лакше прихвати ограничавање слободе, економску кризу или да би се оправдало рушење социјалне државе.

  ПОСТУПНОСТ ПРОМЕНА

  Да би јавност пристала на неку неприхватљиву меру, треба је уводити постепено, „на кашичицу”, месецима и годинама. Промене које би могле да изазову отпор, ако би биле изведене нагло и у кратком временском року, спроводе се политиком малих корака. Свет се тако с временом мења, а да то не буди свест о променама.

  НАЈАВЉИВАЊЕ

  Још један начин за припремање јавности на непопуларне промене је да се најављују много раније, унапред. Људи тако не осете одједном сву тежину промена, јер се претходно привикавају на саму идеје о промени. Сем тога, и „заједничка нада у бољу будућност” олакшава њихово прихватање.

  УПОТРЕБА ДЕЧЈЕГ ЈЕЗИКА

  Кад се одраслима обраћамо као кад се говори деци, постижемо два корисна учинка: јавност потискује своју критичку свест и порука има снажније дејство на људе. Тај сугестивни механизам у великој мери се користи и приликом рекламирања.

  БУЂЕЊЕ ЕМОЦИЈА

  Злоупотреба емоција је класична техника која се користи у изазивању кратког споја, приликом разумног просуђивања. Критичку свест замењују емотивни импулси (бес, страх, итд.) Употреба емотивног регистра омогућава приступ несвесном, па је касније могуће на том нивоу спровести идеје, жеље, бриге, бојазни или принуду, или пак изазвати одређена понашања.

  НЕЗНАЊЕ

  Сиромашнијим слојевима треба онемогућити приступ механизмима разумевање манипулације њиховим пристанком. Квалитет образовања нижих друштвених слојева треба да буде што слабији или испод просека да би понор између образовања виших и нижих слојева остао непремостив.

  ВЕЛИЧАЊЕ ГЛУПОСТИ

  Јавност треба подстицати у прихватању просечности. Потребно је убедити људе да је пожељно (ин, у моди) бити глуп, вулгаран и неук. Истовремено треба изазивати отпор према култури и науци.

  СТВАРАЊЕ ОСЕЋАЈА КРИВИЦЕ

  Треба убедити сваког појединца да је само и искључиво он одговоран за сопствену несрећу, услед оскудног знања, ограничених способности, или недовољног труда. Тако несигуран и потцењен појединац, оптерећен осећајем кривице, одустаће од тражења правих узрока свог положаја и побуне против економског система.

  ЗЛОУПОТРЕБА ЗНАЊА

  Брз развој науке у последњих 50 година ствара растућу провалију између знања јавности и оних који га поседују и користе -владајуће елите. „Систем”, заслугом биологије, неуробиологије и практичне психологије, има приступ напредном знању о човеку и на физичком и на психичком плану.

 15. Sjever Kosova i RS su dve potpuno razlicite situacije. Sjever 100% i u svakom pogledu zavisi(finansijskom, politickom, socijalnom itd..)od Beograda.Dok RS od Beograda nema nista.Dodik im je poklonio telekom(u zamjenu za ko zna kakve sopstvene privilegije u Srbiji) pa pokrao pare, eto to je jedina stvar koja nas realno povezuje, znaci cijena usluga mafiaskog Mtela.I to je to, u ostalim stvarima kao da smo nebo i zemlja, cak vise izvozimo u Hrvatsku nego u Srbiju. Znaci Beograd i da hoce realno nema neke posebne mehanizme da nas sjebe.Jedini problem je Dodikova sumnjivo stecena imovina u Srbiji,pa bi doticni radi spoasavanja iste mogao na RS.
  Sto nas vraca na to da je traktorista u ovom trenutku najrealnija opasnost za opstanak republike srpske…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *