Добровољачка: 19 година некажњеног масакра

У Сарајеву ће данас бити обиљежено 19 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, још непроцесуираног злочина којег су 2. и 3. маја 1992. године починили припадници тзв. Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и муслиманских паравојних јединица. У том злочину убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је […]

уторак, мај 3, 2011 / 10:31

У Сарајеву ће данас бити обиљежено 19 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, још непроцесуираног злочина којег су 2. и 3. маја 1992. године починили припадници тзв. Армије РБиХ, Територијалне одбране РБиХ и муслиманских паравојних јединица.

У том злочину убијена су 42 војника тадашње ЈНА, рањена су 73 војника, а 215 их је заробљено. Страдало је десет официра, 28 војника и четири цивила, а по националном саставу 32 Србина, шест Хрвата и четири Бошњака.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић саопштио је раније да је за данас у 9.00 часова планирано окупљање грађана испред Спомен-цркве у Миљевићима, а у 9.30 часова предвиђен је полазак аутобуса за Сарајево.

Од 10.00 до 10.30 часова предвиђена мирна шетња некадашњом Добровољачком улицом, која сада носи назив Хамдије Крешевљаковића, а Ђокић је рекао да се очекује око 300 учесника, који ће проћи улицом у којој се десио злочин са упаљеним свијећама и цвијећем.

Програмом ове церемоније предвиђено је да у 11.00 часова у Спомен-цркви на Миљевићима у Источном Сарајеву буде служен парастос страдалим припадницима ЈНА.

"У 11.20 часова предвиђено је обраћање званичника, у 11.40 часова умјетнички програм, док је у 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на Спомен-крсту на Војничком гробљу на Сокоцу", навео је Ђокић, који обавља и дужност предсједника Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова.

Руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске /РС/ Сташа Кошарац изјавио је Срни да Српска и ове године обиљежава сјећање на страдале у Добровољачкој улици с циљем да то постане традиција.

“Ми те трагичне догађаје доживљавамо као нашу обавезу према будућим генерацијама и према историји српског народа, с обзиром да је сасвим јасно да су догађаји у Великом парку, убиства српског свата на Башчаршији, као и трагичних догађаја у Добровољачкој улици у Сарајеву означили почетак рата у БиХ“, рекао је Кошарац.

Према његовој оцјени, није добро што општинске, градске и кантоналне власти у Сарајеву још нису одобриле представницима Српске да поставе спомен-плочу као знак сјећања на страдале припаднике ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву. “Мислим да је то одраз укупног стања у Сарајеву према овом, за нас Србе, веома болном питању“, истакао је Кошарац.

Портпапрол Кантоналног МУП-а Сарајево Ирфан Нефићрекао је јуче Срни да су испуњени сви услови и захтјеви за несметано обиљежавање 19 година од страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици, које би требало да почне сутра у 10.00 часова.

Он вјерује да ће та церемонија, као и прошле године, протећи достојанствено, без инцидената. Нефић је потврдио да из федералних борачких удружења није било захтјева за одобравањем окупљања њихових чланова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *