Дипломатски инцидент на састанку са Чавашоглуом

У Сарајеву дипломатски инцидент. Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић демонстративно је напустио конференцију за новинаре након стастанка са предсједавајућим Савјета Европе Мевлутом Чавушоглуом. Разлог за то је наступ предсједавајућег Представничког дома парламентарне скупштине БиХ Дениса Бећиревића. „Предсједавајући Представничког дома Денис Бећиревић злоупотребљава свој положај призивајући интервенцију међународне заједнице у БиХ и Тужилаштво […]

петак, децембар 9, 2011 / 13:44

У Сарајеву дипломатски инцидент. Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић демонстративно је напустио конференцију за новинаре након стастанка са предсједавајућим Савјета Европе Мевлутом Чавушоглуом. Разлог за то је наступ предсједавајућег Представничког дома парламентарне скупштине БиХ Дениса Бећиревића.

„Предсједавајући Представничког дома Денис Бећиревић злоупотребљава свој положај призивајући интервенцију међународне заједнице у БиХ и Тужилаштво да процесуира свако угрожавање територијалног интегритета БиХ“, упозорава предсједавајући Дома народа ПСБиХ Огњен Тадић.

Он наглашава да разговор са предсједавајућим Савјета Европе Мевлутом Чавушоглуом не треба да буде прилика за унутрашњополитичке обрачуне као израз незадовољства због изборних резултата, како је оцијенио наступ Дениса Бећиревића, који је затражио интервенцију високог представника и ОХР-а за излаз из тренутне ситуације у БиХ.

„Оно што смо могли рећи је да заиста није намјера било ког политичког субјекта да се у читавом овом процесу руши Дејтонски мировни споразум , већ је намјера да прилагодимо будуће политике имплементацији Дејтонског мировног споразума“, каже Тадић.

Бећиревић с друге стране каже да су „нажалост поједини лидери из РС и у Италији директно и јавно рекли да желе да разговарају о сецесији једног дијела БиХ“.

„Цитирам предсједника РС који је рекао: ‘Боље да се о томе договоримо,него да дође до неконтролисаног распада државе БиХ’“, истакао је Бећиревић.

Предсједавајући Парламентарне скупштине Савјета Европе Мевлут Чавушоглу изражава забринутост због неформирања власти на нивоу БиХ. Позива на што хитније усвајање закона о попису становништва, о систему државне помоћи и о државној имовини. Он тврди да БиХ чека тежак период.

„БиХ већ годину дана функционише по режиму привременог финансирања. Економске и социјалне посљедице изузетно су тешке, а велика је вјероватноћа да ће оне постати још теже у периоду 2012 – 2013., с обзиром на то да се појављује и потреба извршавања обавеза и према одређеним међународним финансијским институцијама“, упозорио је Чавушоглу.

Предсједавајући Парламентарне скупштине Савјета Европе упозорава да БиХ заостаје за земљама Европе. Тврди да ће међународна заједница морати да предузме екстра мјере, јер како каже, економска ситуација је знатно гора него у остатку региона због недостатка политичке сигурности. Није искључена ни могућност санкција за БиХ од стране Парламентарне скупштине Савјета Европе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *