Деконтаминација сиве масе

Различите фрустрације као и националистички „задах“ из сусједства, учинили су да полако престајемо бити освијешћени. Проблем је ипак у нама а не у окружењу! Пише: Вукашин Беатовић Није српско све што се представља као српско, исто као што није злато све што сија, у то смо ваљда сви сигурни. Од Требиња до Брчког и од […]

среда, децембар 28, 2011 / 06:30

Различите фрустрације као и националистички „задах“ из сусједства, учинили су да полако престајемо бити освијешћени. Проблем је ипак у нама а не у окружењу!

Пише: Вукашин Беатовић

Није српско све што се представља као српско, исто као што није злато све што сија, у то смо ваљда сви сигурни.

Од Требиња до Брчког и од Брчког до Приједора сусрећемо се са мноштвом изобличених "ликова" који по цијену живота бране идеје које су им "убачене" у свијест попут малициозних чипова чија је сврха инструментализација "одозго". Као посљедица тога јавља се свеопшта немарност не само према друштвеној околини него и према свему ономе што се налази у границама наше Републике Српске.

Најадекватнији примјер "ретардираног" односа је маћехинско понашање већине нас према свакојаким добрима које наше друштво посједује.

У свакој правилно уређеној земљи, наше понашање би било примјер "како не треба" у потрошачком друштву.

Кајмак и Мармелада

Замислите да имате своје имање, укључујући стоку а по инерцији то значи да имате своје месо, млијеко и све млијечне производе. Поред тога, на имању имате воћњак и њиву на којима производите воће и поврће које вам је неопходно за нормалан живот.

Замислите сад да поред свега тога што имате у својој "авлији" ви одлазите код комшије и купујете оно што својим рукама производите. Нормалном човјеку би то звучало као озбиљна дијагноза. Сложићемо се да сваки просјечно интелигентан човјек никада не би куповао нешто што већ има.

Међутим уколико немате у посједу никакаве њиве и ливаде, онда одлазите у тржне центре гдје, замислите, на свакој полици имате "кајмак и мармеладу" из Србије, Србије, Србије, Србије, Србије, Хрватске, Хрватске, и тек тамо негдје из Репбулике Српске. На жалост наша реалност је да већина посегне за оним прекограничним.

Када одете у Србију и у њихове тржне центре, на полицама ћете наћи "кајмак и мармеладу" искључиво из Србије, Србије и само Србије.

И док се ми понашамо крајње незрело и неодговорно, за то вријеме херцеговачки, романијски, подрињски, семберски и крајишки сељци и даље устају у пет ујутру да раде свој посао. Да ли раде џаба или постоји неко ко ће све то знати цијенити питање је сад?!

"Сви смо ми Република Српска"

Гдје ли су нестали српски домаћини, да ли су у мишијој рупи, у кафани или их више нема?!

Плате се носе у комшилук а у нашој кући све труне и смрди. Ми кућимо туђе куће док се наша љуља из темеља, само што се није срушила. Нашој кући је потребна реконструкција и још увијек имамо времена да је очврстимо. Да ли је ово домаћински или маћехински одос према Републици Српској? Да ли имамо право да кривимо било кога за стање у којем се налазимо?

Ако овако наставимо бојим се да ћемо сви заједно за генерације које долазе бити нешто попут проклете Јерине!

"Сви смо ми Репбулика Српска,

сви смо ми за њу рођени.

Ми смо мали али знамо да је волимо

и не дамо је ником никада!"

 0 КОМЕНТАРА

 1. „Замислите сад да поред свега тога што имате у својој „авлији“ ви одлазите код комшије и купујете оно што својим рукама производите. Нормалном човјеку би то звучало као озбиљна дијагноза.“

  Није дијагноза ако је комшијина жена боља.
  😉

  Хрватска купује сирово млијеко из Српске, а онда га пастеризује,упакује и извози у Српску, а Срби се одушевљавају „дукатом“. И провјерио сам још једном, квалитетно млијеко у тетрапааку у Берлину кошта 65 еуроценти. Колико ми плаћамо наше и увозно млијеко у малопродаји?

 2. Odlican tekst.
  Jos jedan neoboriv dokaz da nam je neophodna samostalnost.
  Bez toga nista jer dok smo u ovoj nametnutoj zajednici,uvoznicki lobi(prvenstveno Hrvatski)ce harati.Cak i kad bi postojala mogucnost pored “visokih predstavnika“i svite okupljene oko njega da se nesto ucini po ovom pitanju u skupstini Srpske,napravio bi se kontraefekat.
  FBiH bi itekako profitirala na nasim ledjima jer nebi bilo nikakve sanse zustaviti nabavku tih proizvoda u maloprodaji,niti istu dodatno oporezovati.
  Jedini izlaz je nezavisnost,kontrola granica(Srpske),podizanje cijena uvozne robe te stimulacija domace proizvodnje.

 3. па свако би требао кренути од себе…..нпр ја купујем мармеладу искључиво домаћу (нечија кућна радиност на препоруку или Витаминка)
  А шта се налази на полицама тржних центара зависи од самог тржног центра …чини ми се да у Бањалуци у Ц-маркету није било Дуката?
  Ко је крив за такво срозавање домаће производње? ПА они који не мјењају законе, они који добијају плату да раде на привреди државе и то су исти они који изгледа „нако“ сједе у високој лијепој згради. Одбијам да мислим да у РС нема паметних, кративних и образованих лјуди који знају како да постепено бар мало поправе привреду.

 4. Опет „МИ“ никад и низашто нисмо криви! Увијек су то они који с“сједе у високој згради“, примају редовне плате и „никад ништа не раде“…:D:D:D

 5. миља.ш, 28.12.2011. 12:31:01 [23791]
  па свако би требао кренути од себе…..нпр ја купујем мармеладу искључиво домаћу (нечија кућна радиност на препоруку или Витаминка)

  ima tu jedan problem sa domacim. NPr Federalne mljekare uzimaju mlijeko sa Sokoca i Romanije. A ova iz Dubice uvozi iz Srbije dosta, placa samo domaci rad.

 6. Вукашине, сјајно сте ово написали!

  Ја о томе овде говорим већ дуже вријеме, али Заметица и сл., који баш воле да раскућавају, не слушају шта им се прича.

  Шалу на страну… ово је озбиљан проблем и треба да почнемо да га рјешавамо. Нека свако крене од себе, за почетак.

 7. Ех Ањице, нападаш ме безвезе, захваљујући овим твојим чуварима, ја обитавам негдје 15-ак километара од границе источне РС, и око 20-ак километара од границе западне РС, значи могу да купујем шта хоћу, беспредметно је говорити о домаћој производњи, ње нема, од, по Ањи, индустријских гиганата, Витинке и екс Мире Цикоте, вода може, а ако би похвалио фронди, напала би ме опет јер је то у мрском хрватском власништву.

 8. Šta je to domaći proizvod? Po meni Neoplantin kulen, uvijek će biti domaći. Isto je i sa plazmom, smokijem, mančmalovom i svakim drugim kvalitetnim srpskim proizvodima. Nakon srpskih na ranglisti domaćih idu Crnogorci i Makedonci… ruku pod ruku. Bezze mi je priča kako ja trebam sad jesti što je proizvoedeno u Semberiji a ne jesti nešto što je iz Šumadije.

  Evo recimo prije mjesec uzmem neku slaninicu Trivas i tamo – ovoOOOliki pečat NL vetarinarske inspekcije. Jel ta holandska slaninica domaći proizvod samo zbog toga što ga uvozi i pakuje Gosn Vasić, vođ opozicije.

  Isto tako mi nije jasan onaj Šik iz Laktaša. Ima li zdrave logike da mu mi potrošači plaćamo onolike bilborde po Banjaluci? Nema…

 9. ex-1978, 29.12.2011. 12:55:09
  Svaki proizvod na kojem postoji natpis UVEZENO IZ pa sad može biti Kine, Japana, USA, Izraela, pa i iz Srbije, Crne Gore itd. je dakle UVEZENO U NAŠU ZEMLJU što znači da nije proizvedeno ovdje.
  Kulen?! To je inače Slovački nacionalni brend, pročitao sam skoro kako su Slovaci pokrenuli proceduru za zaštitu imena tako da ga neće moći proizvoditi ni u Crnoj Gori ni u Azerbejdžanu pa ni u Srbiji pod tim imenom, što znači da je to što nam plasira Neoplanta plagijat. Inače mi imamo nešto što se zove Sudžuka i što proizvodi mislim Leder pa se preorjentiši. A u krajnjem slučaju ništa od svega toga nije zdravo, bolje ti je da kupiš slaninu jer bar vidiš šta jedeš, ko zna šta je samljeveno u svim tim kobasicama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *