Дачић: Република Српска је побједа

Српски народ је данас изгубио национални дух, а Република Српска је једина побједа српског народа у протеклих неколико деценија, рекао је данас у Требињу министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић. "Да није било Дејтонског споразума тешко да би се сачувала и одбранила Република Српска", поновио је Дачић, додајући да Србија, као гарант Дејтонског споразума, сматра […]

понедељак, новембар 21, 2011 / 14:53

Српски народ је данас изгубио национални дух, а Република Српска је једина побједа српског народа у протеклих неколико деценија, рекао је данас у Требињу министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић.

"Да није било Дејтонског споразума тешко да би се сачувала и одбранила Република Српска", поновио је Дачић, додајући да Србија, као гарант Дејтонског споразума, сматра да се он не може мијењати без сагласности сва три народа и два ентитета у БиХ.

Он је поручио да Србија и РС имају интерес да сарађују и да се повезују, не само политички, већ инфраструктурно, на економском, културном, спортском и сваком другом плану.

"Морамо да радимо на програму националног окупљања који неће сметати ниједном другом народу", истакао је Дачић, обраћајући се грађанима Требиња из сале Скупштине општине.

Говорећи о ситуацији на Косову, он је нагласио да Србија треба да буде јака и велика, али по јачини ријечи која треба да се поштује и чује.

"Србија не треба да живи у својим митовима и о питању Косова треба да имамо рационалан приступ који ће заштитити наш народ који тамо живи, јер не можемо да очекујемо да ће наш национални интерес бити задовољен тиме што ће цијело Косово бити дио Србије", рекао је Дачић, напомињући да то није реално јер је историја довела до тога да на Косову сада живи мали број Срба.

Наводећи да многе земље ЕУ постављају услове да Србија призна независност Косова, Дачић је рекао да то не треба никада учинити, те да су такви услови који се намећу једној земљи непринципијелни и лицемјерни.

"Ако је цијена да се Србија одрекне Косова да би добила чланство у Унији, то не треба никада прихватити јер постоје национални и државни интереси, а Србија може да опстане без ЕУ", рекао је Дачић и истакао да Србија не може да затвара очи пред нападом на српски народ.

Он је поручио да је напад на Србе на Косову и Метохији представља напад на Србију и да она мора да одговори, "а ако неће Влада, хоће народ".

Према његовим ријечима, само договором и мирним путем може да буде ријешено оно што је вијековима био проблем између Срба и Албанаца.

"Интерес Србије је да влада мир, да се никада више не гине у рату и да не наносимо зло једни другима на Балкану", поручио је Дачић.

Министар унутрашњих послова Србије борави у Требињу поводом обиљежавања крсне славе Министарства унутрашњих послова Републике Српске – Светог Архангела Михаила.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *