Дачић: Припремили смо пројекте за заједничку сједницу влада

Премијер Србије Ивица Дачић наглашава да је за предстојећу сједницу влада Србије и Републике Српске у Бањалуци припремљен низ пројеката, чија је суштина да се што више повеже економски, културни и политички простор Србије и Српске.  Дачић истиче да је вријеме да ти пројекти буду реализовани и оцјењује да је важно да се заврши Студија […]

понедељак, октобар 1, 2012 / 12:28

Премијер Србије Ивица Дачић наглашава да је за предстојећу сједницу влада Србије и Републике Српске у Бањалуци припремљен низ пројеката, чија је суштина да се што више повеже економски, културни и политички простор Србије и Српске.

 Дачић истиче да је вријеме да ти пројекти буду реализовани и оцјењује да је важно да се заврши Студија компатибилности привреда Србије и Републике Српске, како би се знало у ком правцу даље да се развија сарадња.

Он прецизира да Србија и Република Српска морају да убрзају реализацију заједничког пројекта хидроцентрала "Средња Дрина", који је вриједан више од пола милијарде евра.

“Заједнички стратешки партнер у том пројекту је из Италије. Електропривреда Србије потписала је одговарајући споразум и мислимо да је неопходно да и Влада Републике Српске и Савјет министара БиХ потврде изјаву којом се прихвата тај зајединички пројекат", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да постоји и приједлог пројекта "Подриње", који значи сарадњу општина и малих и средњих предузећа са обје стране Дрине у четири приоритетне области: пољопривреди, привреди, производно-прерађивачкој дјелатности и туризму.
Ту је и пројекат којим би Србија са око 19 милиона евра кредитирала Републику Српску да набави 200 теретних вагона за потребе своје жељезнице и информатичку опрему за образовне установе у Српској. Од те суме 14,4 милиона са роком отплате од 18 година ишло би за набавку теретних вагона, а остало за информатичку опрему, са роком отплате од осам година.

Дачић истиче да постоје договори да се пилоти Хеликоптерског сервиса Републике Српске стручно усавршавају у МУП-у Србије, као и да се успостави сарадња између МУП-а Републике Српске и Универзитета одбране у Београду.

Он је навео да постоји интерес да, када Србија буде радила Коридор 11, један крак тог коридора иде преко Вишеграда, а ту су и пројекти успостављања авионске линије Београд – Бањалука – Беч, као и изградња мостова на Дрини, те изградња Института "Иво Андрић" у Вишеграду.

Премијер Србије напомиње да су припремљени и закључци са којима ће се изаћи у јавност послије сједнице двије владе.

Критичарима јачег повезивања Српске и Србије Дачић је поручио да регионална сарадња постоји широм Европе и упитао зашто би она на овом простору била повод за било какве негативне расправе, што је дио политичко-пропагандог дјеловања.

Напомињући да је недавно посјетио Сарајево, Дачић је рекао да Србија жели да буде фактор мира, стабилности, повјерења и помирења у региону те да сарадња Београда са Бањалуком није уперена против Сарајева.

"На основу Дејтонског споразума ми имамо интересе да гајимо специфичне односе са Републиком Срском. Интерес је да имамо специјалне односе и са другим ентитетом, али до сада нису биле изражаване такве амбиције. Спреман сам да и о томе разговарамо“, рекао је Дачић.

Он наводи да би до краја године у Београд требало да дође предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и да би требало да буду обновљене сједнице Савјета за сарадњу Србије и БиХ, јер постоји много заједничких интереса, прије свега у економској сфери, али и интереса које произилазе из специфичног односа међународне заједнице према овом региону.

"Чини ми се да ми можемо много више да учинимо када смо заједно, него када смо сами“, рекао је Дачић у интервјуу СРНИ, поновивши да Србија поштује Дејтонски споразум и уважава постојање Републике Српске у оквиру БиХ.

Џомбић: ПРОЈЕКАТ "ПОДРИЊЕ" ВИШЕ ОД ЕКОНОМИЈЕ

Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић изјавио је да ће Влада Српске разматрати и у наредном периоду са Владом Србије покренути пројекат "Подриње"."Ово је један од великих пројеката и треба да анализирамо све његове потенцијале", рекао је Џомбић данас новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да овај пројекат није само економске природе, већ да подразумијева сарадњу Српске и Србије у свим сферама – повезивању образовања, заштите здравља, социјалних питања, заштите човјекове околине.

Џомбић је рекао да сви ови пројекти практично повезују општине у Подрињу, напомињући да је један од таквих пројеката са Владом Србије "Андрићград".
"Један од таквих пројеката је `Институт` који ћемо формирати и у наредном периоду покренути са Владом Србије", истакао је Џомбић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *