Дачић на самиту у Бечићима: Нема љубави у екс-Ју, само интерес

Премијер Србије Ивица Дачић каже да државе западног Балкана коначно треба да дефинишу заједничке интересе, како би на њима, а не на љубави, почивала будућа сарадња. Премијер Србије је рекао на регионаном Самиту 100 бизнис лидера Југоисточне Европе, који се одржава у Бечићима, да морамо да тражимо заједничке интересе. "Не вјерујем у љубав између бивших […]

петак, мај 24, 2013 / 18:08

Премијер Србије Ивица Дачић каже да државе западног Балкана коначно треба да дефинишу заједничке интересе, како би на њима, а не на љубави, почивала будућа сарадња.

Премијер Србије је рекао на регионаном Самиту 100 бизнис лидера Југоисточне Европе, који се одржава у Бечићима, да морамо да тражимо заједничке интересе. "Не вјерујем у љубав између бивших југословенских народа и народности, јер да је она искрено постојала, не бисмо ни ратовали."

"Верујем само у заједнички интерес. Ако будемо способни да га нађемо, имаћемо јак регион", рекао је Дачић на завршном панелу дводневног самита, на којем су представници влада држава региона говорили на тему "Договор за ново доба".
Некадашња Југославија је, према његовим ријечима, била утопија и зато ни данас не треба живјети у илузији да је потребно правити неку нову Југославију, али је потребно ићи у што већу повезаност ради остваривања заједничких интереса.

Он је предложио формирање заједничког тијела, некаквог балканског савјета, који би по узору на скандинавски савјет, био консултативног карактера и служио томе да се боље заступају заједнички интереси.

"Интерес нам је да сви заједно будемо боље позиционирани, да имамо повећан ниво економске активности, да имамо отворено тржиште за промет робе, капитала и људи. Ми то још немамо у потпуности у овом региону. И даље се гледа на то ко одакле долази, али и билатерални примјери не говоре да је свима подједнако стало да имамо такав приступ", рекао је Дачић.

То, како је објаснио, значи да не може, на примјер, Србија само да буде тржиште за Словенију и Хрватску, већ да мора бити партнер, односно да и њихово тржиште мора да се отвори за Србију.

Дачић је истакао да се не смије дозволити оживљавање средњовековних концепата који су регион дијелили царским резом, и којима би се Словенија и Хрватска интегрисале у ЕУ, а остале државе региона оставиле у њеном предворју.

Предсједник Владе Србије је, осврћући се на евроинтегративне процесе у региону, констатовао да се све државе западног Балкана данас суочавају са условима који нису били испостављани другим земљама на путу ка ЕУ, али да, иако се та чињеница мора уважавати, нико у региону не треба да се осјећа инфериорно.

"Нису сви принципи исти за све и живимо у таквом међународном поретку, али остаје нам да тражимо неки свој пут кроз кањоне кроз које треба да прођемо и да више вјерујемо себи самима", рекао је Дачић, и примијетио да некима у међународној заједници можда и одговара одржавање и произвођење криза у овом дијелу Европе.

"Све док постоје кризе, они имају радна мјеста. Кад престану кризе неће имати шта да раде, тако да ми у ствари одржавамо запосленост у њиховим земљама", нашалио се Дачић.

Обраћајући се бизнис лидерима региона, Дачић је констатовао да регион због оријентисаности ка ЕУ не смије да запостави друга тржишта, а да пословни људи дефинитивно морају да сарађују како би имали икакву шансу на трећим тржиштима.
"Данас нико није у стању да самостално изводи озбиљан грађевински пројекат у свијету све да нам неко и да посао, јер су се фирме које су то могле распале. Зато је важно повезивање како бисмо били јачи и то треба да буде поента у нашим политичким односима", закључио је Дачић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *