Цуре у џамију, не у кафану!

Ко су људи осумњичени за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, и да ли се трагедија могла спријечити уз сазнање да су насртали ножем на дјевојке? Припадници вехабијског покрета Харис Чаушевић, звани Окс, и Насер Палисламовић, осумњичени за терористички напад у Бугојну, већ су од раније познати полицијским и судским органима више земаља. Они […]

среда, јул 14, 2010 / 17:35

Ко су људи осумњичени за терористички напад на полицијску станицу у Бугојну, и да ли се трагедија могла спријечити уз сазнање да су насртали ножем на дјевојке?

Припадници вехабијског покрета Харис Чаушевић, звани Окс, и Насер Палисламовић, осумњичени за терористички напад у Бугојну, већ су од раније познати полицијским и судским органима више земаља.

Они подржавају и промовишу текфир идеологију, правац изразито радикалних и екстремних исламских ставова који се залаже за друштвено уређење на нормама шеријата, каже извјештај Обавештајно-сигурносне агенције БиХ, до којег су дошле "Вечерње новости".

ОСА је сва ранија сазнања о њиховим терористичким активностима благовремено уступила МУП ФБиХ, Тужилаштву БиХ и Еуфору, наведено је у извјештају ове агенције о терористичком нападу у Бугојну у којем се истиче да Чаушевић и Палисламовић сматрају да сваки муслиман који живи у друштву уређеном по нормама различитим од оних које они виде као исламске, престаје да буде муслиман, јер је одабрао систем вриједности који није муслимански.

Њих двојица су, додаје се, одраније позната због конфликтног и насилничког понашања, а склони су брзим и неконтролисаним емотивним реакцијама.

Чаушевић 2006. напао Тихића

"Чаушевић је полицији признао да је у припремању терористичког напада на полицијску станицу у Бугојну учествовао и Палисламовић. Њихов мотив било је притварање Ријада Рустемпашића и вођење кривичног поступка против њега пред Судом БиХ", наводи се у извештају ОСА. Чаушевић каже да је на овај начин желио да се види како се врши неправда према муслиманима.

Он је са Рустемпашићем, против кога Тужилаштво БиХ води поступак, због удруживања ради чињења кривичног дјела, инициран као могући починилац неколико кривичних дјела на подручју Бугојна – напад и рањавање једне особе и подметање пожара на крову Српске православне цркве у бугојанском насељу Чипуљић, што још није доказано.

Према подацима ОСА, на себе је скренуо пажњу у фебруару 2006. године у Бугојну, кад је по завршетку вјерског обреда вербално напао и вријеђао тадашњег члана Предсједништва БиХ Сулејмана Тихића и пријетио увођењем у БиХ "талибанског режима и халифата".

У вријеме протеста организованих у Бугојну у знак осуде објављивања карикатура посланика Мухамеда у данским Јитландским новинама, организовао је групу младих који су демонстрирали улицама Бугојна, а он је упућивао позиве на џихад и друге пријетње "невјерницима и противницима ислама".

Почео као сајбер-терориста

Половином 2007. године испред угоститељксог објекта "Холивуд" у Бугојну пријетио је групи девојака, говорећи им да "треба да буду у џамији, а не у кафани", а затим је на двије насрнуо ножем. Сљедеће године уништио је инвентар у интернет-клубу "Сајбер" у Бугојну.

Посљедњих година преко интернета је остваривао честе контакте с припадницима текфир идеологије у земљи и иностранству. На интернет-форумима био је познат под надимком "Окс315". Упадао је у заштићене е-мејлове, обарао и блокирао поједине сервере, те пријетио корисницима.

Нападао је поједине интернет-странице зато што се "противе исламској вјери", брисао садржаје са форума, саботирао разне "антиисламске теме".

Палисламовић био под старатељским надзором

Насер Палисламовић је, према повјерљивим обавјештајним сазнањима, психички лабилна личност, склона насилничком понашању и повратку криминалним дјелима, због чега је већ био кажњаван.

Палисламовићу је као малољетнику изречена мјера старатељског надзора у Словенији, а затим казна затвора због насилничког понашања у Њемачкој. Правосудни органи у БиХ су му 2004. године изрекли казну од шест мјесеци затвора због преваре – узимања новца за набавку виза, затим казну затвора од осам мјесеци због насиља у породици.

Против њега је био поднесен и извјештај због илегалне набавке оружја. Често је мијењао мјесто боравка и углавном се крио од полиције, а за њим је била расписана потјерница.

Ко је сљедећи?

У терористичком нападу на Полицијску станицу у Бугојну 27. јуна погинуо је полицајац Тарик Љубушкић, а шесторо људи је повријеђено, од којих тешко полицајка Едина Хиндић.

Питање је колико је још оваквих особа у ФБиХ, које су финансиране из фондова исламских земаља, и које прећутно толеришу власти; те да ли се трагедија у којој је погинуо полицајац на дужности могла спријечити да су акције као Свјетлост у Горњој Маочи предузимане са жељом да дају резултате мимо медијске халабуке, односно када не би постојале чак ни инсинуације да су из врха безбједносних структура у Сарајеву исламисти упозоравани да ће до ове и сличних акција долазити. А не само да постоје индиције, већ и озбиљне сумње у такве информације.

Зашто до оваквих акција није дошло раније, зашто и ко је давао путне исправе БиХ освједоченим терористима повезаним са терористичким мрежама попут Ал Каиде, биће питања којима се узалудно бавити, уколико се оваква трагедија понови.

Требамо ли чекати на то?Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *