Чубриловић о цијени моста: Чекамо тендер, можда буде јефтиније

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић рекао је у Градишци да је инвестиција од 400.000 КМ за адаптацију граничног прелаза веома исплатива. Он је изразио задовољство радовима на адаптацији и модернизацији постојећег прелаза."Ово је краткорочно рјешење и оно ће убрзо дати вишеструке резултате, поготово по реални сектор у Градишци и Републици Српској. Адаптација постојећег […]

среда, јун 26, 2013 / 08:38

Министар саобраћаја и веза Српске Недељко Чубриловић рекао је у Градишци да је инвестиција од 400.000 КМ за адаптацију граничног прелаза веома исплатива.

Он је изразио задовољство радовима на адаптацији и модернизацији постојећег прелаза."Ово је краткорочно рјешење и оно ће убрзо дати вишеструке резултате, поготово по реални сектор у Градишци и Републици Српској. Адаптација постојећег граничног прелаза била је услов да се добије БИП статус који ће додијелити ЕУ", рекао је Чубриловић.

Он је најавио и другу фазу радова, изградњу обилазнице око града, за што је Савјет министара БиХ већ одобрио четири милиона КМ, а од власти у Градишци затражено је да се што хитније ријеше имовинско-правни односи на траси обилазнице, те да се уради пројекат обилазнице.

"Најзначајнија је трећа фаза, изградња новог моста преко Саве, како би се град ослободио великог броја теретних возила и камиона. Евидентно је да Хрватска одуговлачи; они чекају средства од ЕУ која ће бити оперативна од 1. јануара наредне године. До тада треба провести тендер, уговорити послове и извршити ревизију пројекта", прецизирао је Чубриловић.

Мост на Сави: Пројекат прескуп, Хрватска тражи ревизију

Коментаришући то што је Хрватска затражила ревизију пројекта, због високе цијене изградње моста, министар је истакао да се нико у Српској није упуштао у такву анализу. "Мост у Свилају се не разликује много од овог који ће се градити у Градишци. Равнамо се према тој цијени, мада смо сигурни да ће цијене бити знатно ниже када пристигну понуде извођача", рекао је Чубриловић.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић захвалио је Влади Српске и Савјету министара БиХ на подршци у адаптацији постојећег прелаза и нагласио да је општина показала пуну одговорност у рјешавању овог крупног задатка. "Све радове на адаптацији постојећег прелаза завршили смо у предвиђеном року. Дођите 1. јула, када будемо на граници ЕУ, и увјерите се да ће све функционисати како треба, те да ће Градишка оправдати статус једног од два прелаза намијењеног за извоз робе анималног поријекла. Градишка је спремна да се преко овог прелаза одвија 80 одсто промета робе биљног и животињског поријекла са ЕУ", рекао је Латиновић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *