Цијене: Кока-кола је најјефтинија у Албанији, најскупља у БиХ

Цијене потрошачке робе и услуга у БиХ износе 57 одсто просјека у 27 земаља Европске уније, те су више у односу на Србију и Албанију, показао је посљедњи извјештај Евростата. У извјештају се наводи да је ниво цијена у БиХ нижи него у Црној Гори, гдје износи 59 одсто, те Хрватској и Словенији, гдје износи […]

среда, новембар 23, 2011 / 09:02

Цијене потрошачке робе и услуга у БиХ износе 57 одсто просјека у 27 земаља Европске уније, те су више у односу на Србију и Албанију, показао је посљедњи извјештај Евростата.

У извјештају се наводи да је ниво цијена у БиХ нижи него у Црној Гори, гдје износи 59 одсто, те Хрватској и Словенији, гдје износи 74 одсто, односно 84 одсто просјека ЕУ, али је виши од нивоа цијена у Србији, гдје износи 52 одсто и Албанији гдје је 50 одсто просјека земаља Европске уније.

У посљедњем извјештају Свјетске банке за југоисточну Европу за процјену разлика у цијенама и прикладности курсних стопа у региону искоришћене су цијене хомогеног производа произведеног у земљи, “кока-коле”.

– Иако једна таква процјена не би требало да буде основ за креирање политике, разлике у цијенама могу се искористити као смјерница за провјеру да ли је потребно извршити даљу анализу. “Кока-кола” је најјефтинија у Албанији, а најскупља у БиХ, гдје је просјечна цијена овог производа 34 одсто виша него у Тирани – наводи се у извјештају Свјетске банке.

У извјештају се наводи да је ниво цијена у шест земаља југоисточне Европе различит, како унутар региона тако и у односу на европско тржиште, са којим ова регија настоји да се дубље интегрише, те да су цијене у региону у цјелини много ниже од ЕУ просјека.

Цијене у земљама југоисточне Европе у односу на просјек ЕУ27

Словенија 84%

Хрватска 74%

Црна Гора 59%

БиХ 57%

Србија 52%

Албанија 50%

Македонија 44%

 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *