Честице из Јапана над Србијом

БЕОГРАД – Радиоактивне честице из Јапана стигле су у Србију, али њихова количина не представља било какву опасност по здравље грађана, рекла је данас агенцији Бета директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић. Према њеним ријечима, у ваздуху је детектовано присуство честица јода које данима лете кроз атмосферу, али њихово присуство не захтјева […]

петак, март 25, 2011 / 14:38

БЕОГРАД – Радиоактивне честице из Јапана стигле су у Србију, али њихова количина не представља било какву опасност по здравље грађана, рекла је данас агенцији Бета директорка Агенције за заштиту од јонизујућег зрачења Мирјана Раденковић.

Према њеним ријечима, у ваздуху је детектовано присуство честица јода које данима лете кроз атмосферу, али њихово присуство не захтјева спровођење мјера заштите.

„Контролом у Новом Саду забиљежено је присуство јода 131 у траговима, међутим та концентрација не би требало да изазива страх код грађана с обзиром на то да се ради о занемарљивим количинама”, казала је Раденковић.

Како је саопштено из Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, данашња испитивања у показују да је ниво радиоактивности у земљи у границама просјечних вриједности.

„ПМФ у Новом Саду, Лабораторија за испитивање радиоактивности узорака и дозе јонизујућег и нејонизујућег зрачења је обавијестила Агенцију да је у узорку аеросола од 24. марта детектован радионуклид јод-131 у концетрацији 0,4 милибекерела по једном кубном метру, која је у нивоу варијација основног нивоа зрачења”, саопштено је из Агенције.

Како је наведено, повишена радиоактивност није констатована ни у узорцима робе која се увози, а припадници МУП-а ће на граничним прелазима обавијестити Агенцију уколико се покаже потреба за провјером контаминације лица која у Србију долазе из угроженог подручја.

Из Агенције је поручено да инспекције за контролу робе из увоза додатно контролишу радиоактивност свих животних намирница, воде и хране за животиње које се увозе или су поријеклом из Јапана и да агенција свакодневно прати кретање радиоактивних честица насталих у хаварији јапанске нуклеарне електране Фукушима.

Научни сарадник Института Винча Илија Плећаш рекао је да је извесно да ће нуклеарне честице из Јапана доћи у Србију, с обзиром на то да су прекриле читав свијет, али да се ради о веома малим количинама радиоактивних честица које ни у западним земљама нису узроковале интервенцију.

Коментаришући потврду словеначке Управе за нуклеарну безбједност да у тој земљи очекују долазак радиоактивних честица сваког дана, Плећаш је рекао да, упркос пристизању радиоактивних честица, не би требало стварати панику пошто се ради о количини штетних честица које нису опасне по здравље.0 КОМЕНТАРА

  1. Над Србијом и помози Боже, а код нас нико не умије ни температуру измјерити, а камоли гајгер-милеровим бројачем степен радијације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *