Чешки предсједник даје трећину плате за отплату државног дуга

Предсједник Чешке Милош Земан од данас даје око трећине своје плате, у прерачуну око 2.400 евра у специјални фонд за отплату државног дуга који је представио данас новинарима у прашком замку Храдчани. "Тај предсједнички фонд је намијењен прије свега људима са високим примањима. За њих дотације у овај фонд неће представљати никакво оптерећење", казао је […]

среда, јун 19, 2013 / 15:38

Предсједник Чешке Милош Земан од данас даје око трећине своје плате, у прерачуну око 2.400 евра у специјални фонд за отплату државног дуга који је представио данас новинарима у прашком замку Храдчани.

"Тај предсједнички фонд је намијењен прије свега људима са високим примањима. За њих дотације у овај фонд неће представљати никакво оптерећење", казао је Земан.

Уз број рачуна на који свако ко жели може да пошаље новац који ће бити употребљен за отплату државног дуга Чешке, Земан је саопштио и да ће он лично, као примјер за којим се нада да ће кренути и други, слати мјесечно 60.000 круна у фонд све до марта 2018. када му истиче мандат.

Предсједник је подсјетио да је држава до данас задужила сваког Чеха са 6.400 евра.

"Допринијећемо макар капљицом у мору за отплату државног дуга који нажалост расте и у Чешкој. Иако не спадамо у земље са фаталним државним дугом у посљедњих неколико година ближимо се граници задужења од 50 одсто БДП-а", казао је на Земановој конференцији за новинаре један од чланова Управног одбора предсједничког фонда, бивши министар финансија Јиржи Руснок.

Поред задовољства да помажу у смањењу државног дуга, дародавцима
ће једина награда бити то да се фотографишу овде и да се са њима рукујем, овде на Храдчанима. Значи, нећу их подмићивати ничим осим фотографијом, а то баш и није нека корупција", казао је Земан.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *