Чешка добила своју Матахари: Љубавница присилила премијера на оставку

Чешки премијер Петр Нечас саопштио је да подноси оставку на функцију шефа владе и лидера владајуће Грађанске демократске странке. Он се на овај корак одлучио због скандала у којем је, због злоупотребе Војне обавjештајне службе и корупције посланика, ухапшена његова љубавница и шефица његовог кабинета Јана Нађова. "Потпуно сам свjестан колико перипетије мог личног живота […]

понедељак, јун 17, 2013 / 08:16

Чешки премијер Петр Нечас саопштио је да подноси оставку на функцију шефа владе и лидера владајуће Грађанске демократске странке.

Он се на овај корак одлучио због скандала у којем је, због злоупотребе Војне обавjештајне службе и корупције посланика, ухапшена његова љубавница и шефица његовог кабинета Јана Нађова.

"Потпуно сам свjестан колико перипетије мог личног живота оптерећују политичку сцену и Грађанску демократску странку. Свjестан сам какве имају посљедице по мене. Свјестан сам своје политичке одговорности", казао је Нечас у недељу увече након засједања руководства странке.

Нечас очекује да ће садашња владајућа коалиција три странке деснице и центра формирати нову владу са новим премијером на челу, међутим то ће у великој мјери зависити од предсједника Чешке Милоша Земана.

До сада највећи корупционашки скандал који први пут сеже у најближу околину премијера, избио је у четвртак када је полиција у ноћној рацији у сједишту Владе, канцеларијама утицајних лобиста и неколико државних предузећа ухапсила осморо политичара и високих државних чиновника.

Премијерова десна рука и, по сазнањима полиције, Нечасова љубавница, поред тога што је умијешана у корупцију тројице посланика владајуће странке који су добили добро плаћене функције у државним предузећима да одустану од посланичке функције, злоупотребила је Војну обавјештајну службу тако што јој је нелегално дала задатак да прати премијерову супругу Ратку Нечасову.

По сазнањима полиције, Нађова је то учинила у јесен прошле године како би натјерала Нечаса да се разведе после 27 година брака у којем има четворо дјеце. Војни обавјештајци су имали задатак да траже доказе о прељуби.

Нађова се брани да се премијерова супруга зближила с неким људима из секте Јеховиних свједока и да је почела за њих да скупља новац, те је затражила да се то провјери јер се плашила да може да избије скандал.

У афери су оптужена и двојица генерала – бивши и садашњи шеф Војне обавјештајне службе који су јој изашли у сусрет.

Експерти за безбједност тврде да ће чешким војним обавјештајцима бити потребно дуже вријеме да поврате повјерење савезника у НАТО када се показало да Војна служба нелегално послушно извршава налоге премијерове љубавнице, за које Нечас није ни знао.

Опозициона љевица је још прије премијерове оставке захтјевала ванредне парламентарне изборе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *