Чеови дневници на интернету

Копија дневника у рукопису које је херој кубанске револуције, Аргентинац Че Гевара, водио пред смрт у планинама Боливије од сада ће бити доступна и на Интернету. "Циљ сваког историјског документа је да буде свима доступан. А захваљујући Интернету свако може да сазна шта се догодило прије 45 година", казао је боливијски истраживач Карлос Сориа Галваро […]

среда, октобар 10, 2012 / 12:04

Копија дневника у рукопису које је херој кубанске револуције, Аргентинац Че Гевара, водио пред смрт у планинама Боливије од сада ће бити доступна и на Интернету.

"Циљ сваког историјског документа је да буде свима доступан. А захваљујући Интернету свако може да сазна шта се догодило прије 45 година", казао је боливијски истраживач

Карлос Сориа Галваро на чијем је вебсајту дневник постављен.

Писан плавим мастилом, дневник обухвата период од јануара до октобра 1967. када је Гевара покушавао да у Боливији покрене сељачку револуцију.

Славни револуционар убијен је 8. октобра 1967. у засједи боливијских трупа.

Његов дневник послат је на Кубу гдје је наредне године издат. Објављени текст, међутим, садржавао је измјене у односу на оригинални рукопис, најчешће да би се "очистио" од Гевариног сировог начина изражавања.

Сориа Галваро је написао пет књига о Че Гевари и времену који је провео у Боливији.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *