Чађо незадовољан сарадњом са ОБА

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да није задовољан сарадњом коју МУП Српске има са Агенцијом за истраге и заштиту и Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ по питању борбе против тероризма. "То ћу илустровати чињеницом да смо у овој години добили једва три информације које у свом садржају имају карактер о којем говоримо. Узрок […]

понедељак, новембар 28, 2011 / 00:13

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо рекао је да није задовољан сарадњом коју МУП Српске има са Агенцијом за истраге и заштиту и Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ по питању борбе против тероризма.

"То ћу илустровати чињеницом да смо у овој години добили једва три информације које у свом садржају имају карактер о којем говоримо. Узрок томе је недостатак међусобног повјерења. То има и одређене тенденције које ми нећемо и не можемо да прихватимо. Једна од њих је маргинализација МУП-а РС у укупном безбједносном систему", истакао је Чађо.

Подсјетивши да је МУП РС одговоран за 49 одсто територије БиХ, Чађо је истакао да покушај умањивања његове надлежности и улоге остваривања укупне безбједности није ништа друго него смишљен политички приступ са жељом да МУП РС нема све надлежности које има или да себи неко други прибави надлежности које жели из ко зна којих циљева.

"Ми то нећемо допустити", истакао је Чађо за сутрашњи "Фокус" и поручио да је МУП РС максимално спреман да се бори против тероризма. Он је нагласио да МУП РС одавно указује на то да борба против теророризма мора бити приоритет у раду, а да су због тога често били изложени критикама и неразумијевању.

"Боље рећи, били смо изложени покушају да се дискредитује наша потпуно коректна и недвосмислено утемељена одлука, коју сад, након напада на америчку Амбасаду у Сарајеву, поткрепљују и чињенице. Пришивали су нам да то радимо из политичких и других разлога, што никада није било тачно. Нажалост, околности, догађаји и вријеме су показали да смо онда, а и сада, у праву када то дефинишемо као озбиљну пријетњу", нагласио је Чађо.

Говорећи о сарадњи са осталим безбједносним агенцијама у БиХ и региону, министар унутрашњих послова РС је рекао да је занимљиво да та сарадња, идући са нижих нивоа, функционише доста добро и врло коректно.

"Али када кренемо према вишим нивоима, добијамо другачији облик проткан већим неповјерењем или различитим врстама тенденција. Нисам срећан због тога и волио бих да то буде потпуно другачије. Када говоримо о региону, морам рећи да сам задовољан. За шест година откад сам на овој позицији, то је веома унапријеђено. Не само када је ријеч о земљама из окружења, већ и много шире", истакао је Чађо. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *