Будући премијер Белгије треба да учи холандски

После 530 дана преговора између валонске и фламанске језичке групе, мандатар Елио ди Рупо, најзад је на корак од формирања нове белгијске владе. Међутим, док Белгија има да рјешава много финансијских питања, један од највећих изазова новог премијера, социјалисте Ди Рупа, биће како ће се споразумевати са већином Белгијанаца на њиховом матерњем језику – холандском […]

петак, децембар 2, 2011 / 07:03

После 530 дана преговора између валонске и фламанске језичке групе, мандатар Елио ди Рупо, најзад је на корак од формирања нове белгијске владе.

Међутим, док Белгија има да рјешава много финансијских питања, један од највећих изазова новог премијера, социјалисте Ди Рупа, биће како ће се споразумевати са већином Белгијанаца на њиховом матерњем језику – холандском – у језички подијељеној земљи, а обзиром да је његов матерњи језик француски.

Ди Рупо (60) је провео највећи дио живота међу 4,5 милиона грађана Белгије који говоре француски, у јужном региону Валонија.

Све до сада, он је веома ријетко имао прилике да на елементарном нивоу користи холандски, језик који говори 6,5 милиона Фламанаца на сјеверу.

Ова ситуација, како наводи АП, сада се промијенила, када Ди Рупо треба да преузме премијерско мјесто.

„Јасно је да предсједник владе коме је тешко да говори језик већине становништва представља проблем”, рекао је одлазећи белгијски премијер Ив Летерм.

Ди Рупо ће највјероватније бити први белгијски премијер са француског говорног подручја за последњих 30 година и преви љевичарски предсједник владе од 1974. године.

Спор око буџета за следећу годину био је последња препрека да би се шест главних странака, оштро подијељених на валонски и фламански блок, сагласило око формирања владе. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *