Број дана: У Сарајеву од рата изграђено (само) 45 џамија

Према подацима које је Меџлис Исламске заједнице Сарајево уступио часопису Став, тренутно на подручју кантона Сарајево има 198 џамија. На подручју Сарајева (општине Стари Град, Центар, Ново Сарајево и Нови Град) тренутно је 125 џамија.

петак, новембар 10, 2017 / 01:52

Овај магазин који фнансира капитал из Турске, те заступа прилично исламистичке ставове, упустио се у разбијање „митова да је у Сарајеву никло на стотине џамија“ и образлаже изградњу потребама вјерника, упоређујући бројеве вјерника и вјерских објеката.

Од 1990. до 1996. године у Сарајеву је подигнуто 10 нових џамија, тако да је 1996. године у граду било укупно 80 џамија.

Ако су бројке које магазин Став преноси позивајући се на ИВЗ тачне, од завршетка рата у Сарајеву је изграђено 45 исламских вјерских објеката. Највише у општини Нови Град, 23, а у Новом Сарајеву 10.

Према истим наводима, Сарајево је у „златно доба“ 16 вијека, када се простирало на подручју данашње општине Стари Град и мањем дијелу општине Центар, имало 106 џамија.

У осврту кроз историју, наводи се да је број тих вјерских објеката опадао за вријеме Аустроугарске, када је пропало 8, комунистичке (оборено 6), али највише краљевине Југославије, када су срушене или прегређено 23 џамије. За вријеме 2. свјетског рата, према истим наводима, није срушена ни једна џамија.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *