Брише се префикс Босански, регулисана имена градова

Општине у Српској које су до рата носиле одредницу „босански“ називаће се другим именима, па ће се, убудуће, Босански Брод, Босански Шамац, Босански Нови, Босанска Дубица и Босанска Градишка звати Брод, Шамац, Нови Град, Козарска Дубица и Градишка.

понедељак, април 16, 2012 / 18:25

Уставни суд БиХ је прошле године, одговарајући на захтев 76 заступника Народне скупштине РС, наложио државном Парламенту да у року од пола године у закон угради само оне називе опшина који су важећи у Српској, пише „Вечерњи лист“ у издању за БиХ.

Из закона о јединственом матичном броју, а касније сигурно и из других прописа, биће избрисани назив Скендер Вакуф, јер се та опшина по актуалним прописима у РС сада зове Кнежево.

Поред ових, уклањају се и двојна имена опшина које су настале ентитетском подјелом предратних опшина.

У пракси су до сада примењивани двојни називи, односно имена предратних општина из којих су настале нове опшине и садашња имена.

Такав је случај, између осталих, са опшинама Оџак/Вукосавље, Грачаница/Петрово, Босанска Крупа/Крупа на Уни, Кључ/Рибник, Јајце/Језеро, Столац/Берковићи, Калесија/Осмаци.

Истовремено, предложеним измјенама Закона о јединственом матичном броју БиХ из овог прописа бришу се неуставни називи опшина с префиксом српски. Они су у пракси одавно замијењени другим називима, односно одредницама.

Шта ће бити са двојним називима општина у Федерацији који се годинама примјењују, за сада, нико не жели да нагађа, будући да не постоји одлука Уставног суда или било који други пропис који би било који од тих назива доводио у питање.

Тако ће, како се наводи, и убудуће један те исти град Бошњаци називати Прозором, а Хрвати Рамом. Слично је и с Горњим Вакуфом, односно Ускопљем.10 КОМЕНТАРА

 1. Гудбај босански Броде, Градишко, Шамац, Нови, Дубица,….јбг и било је смијешно да се тегле ти називи „босански“ од раније, ако је по државној припадности и лаику је јасно да се сва та мјеста већ налазе у БиХ, а ако је по националној е то још горе по те префикс-називе…B-)

 2. Није префикс, него присвојни придјев. И баш зато да их не би неко присвајао или својатао донесена је одлука о неутралности назива. Управо на томе је заснована одлука Уставног суда. Као што Рамштајн рече, нема потребе наглашавати оно што је очигледно.

 3. aleks, 16.04.2012. 23:23:15 [37472]
  „hoće li to primijeniti i na nazive (prisvojne pridjeve) mjesnih zajednica u Banjaluci…“

  Које су то мјесне заједнице?

 4. Hoće li nas prefiks zaposliti ?
  Hoće li nam prefiks platiti lijekove, struju i poreze ?
  Hoće li nam prefiks kupiti cipele ?
  Hoćemo li jesti prefiksa za ručak danas ??

  OVO SE ZOVE ŠARENA LAŽA , DAJ NEŠTO STOCI DA ZABORAVI DA JE GLADNA DO IZBORA.
  Ali bojim se da vam neće pomoći šarene laže ovaj put.

  B-)B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *