Бразил: Стотине хиљада људи протестује, али не тражи смјену власти

Демонстрације у Бразилу су из протеста због цијена јавног превоза прерасле у националне немире. Скоро 300.000 људи било је током ноћи на улицама 11 градова. Протестне шетње, организоване углавном путем друштвених медија, довеле су до блокаде улица и обуставе саобраћаја у неколико градова, укључујући Сао Пауло, Рио де Жанеиро, Бело Хоризонте и Бразилију. Демонстранти су […]

уторак, јун 18, 2013 / 09:18

Демонстрације у Бразилу су из протеста због цијена јавног превоза прерасле у националне немире. Скоро 300.000 људи било је током ноћи на улицама 11 градова.

Протестне шетње, организоване углавном путем друштвених медија, довеле су до блокаде улица и обуставе саобраћаја у неколико градова, укључујући Сао Пауло, Рио де Жанеиро, Бело Хоризонте и Бразилију.

Демонстранти су улетјели и у две државне зграде, први пут после три недеље од почетка великог таласа протеста, највећег у последњих 20 година у земљи.

У Рију су незадовољни грађани после неколико сати углавном мирног марша улицама ушли у зграду парламента федералне јединице, а према извјештајима медија, у сукобима са полицијом повређено је најмање 30 људи.

Како се наводи, полиција у опреми за разбијање демонстрација спријечила је окупљене да запале зграду.

Као и претходних дана, на улицама Бразила полиција је користила сузавац, гумене метке, палице.

Демонстранти су стигли и до чувене зграде Националног конгреса у престоници Бразилији, на чији су кров успели да се попну.

Гарда је добила наређење да не интервенише. Ипак, радио мрежа "БандЊуз" је јавила да је око тог здања у повременим сукобима повријеђено више од стотину људи.

Људи су изашли на улице и у Порто Алегреу, Куритиби, Бело Хоризонтеу и Форталези, али тамо није било већих инцидената.

Против Мондијала, али не траже смјену власти

Према незваничним проценама широм Бразила је на улицама било скоро 300.000 људи – од тога је у Рију је било око 100.000 демонстраната, а око 65.000 у Сао Паулу.

Нови талас протеста, који су почели прије двије седмице, дешава се у вријеме када влада песимизам поводом стања бразилске економије, високе инфлације и раста стопе криминала праћеног насиљем.

Грађани указују на високе цијене јавног превоза и велике трошкове припрема за одржавање Свјетског фудбалског првенства 2014. године.

У Рију, који ће бити домаћин Олимпијских игара 2016, углавном млади људи и студенти марширали су главним улицама у центру уз слогане "Рио се пробудио" и "Нећу Свјетско првенство, дајте ми новац за здравство и образовање".

Чињеница да нација позната по страсти према фудбалу има такав однос према ФИФА и средствима издвојеним за организацију Светског првенства, зачудила је бројне странце у земљи.

За разлику од демонстрација у Турској, нереди у Бразилу нису обиљежени позивима за промјену режима и свргавање људи који су на власти.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *