Босић: Мирославе, прихвати референдум

Предсједник СДС-а Младен Босић апеловао је данас да високи функционер ЕУ Мирослав Лајчак прихвати чињеницу да грађани Републике Српске имају право да се изјасне на референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ. "СДС сматра да би било какве санкције против Републике Српске или било ког појединца из Српске вратиле БиХ 10 година уназад", рекао је […]

петак, април 29, 2011 / 16:07

Предсједник СДС-а Младен Босић апеловао је данас да високи функционер ЕУ Мирослав Лајчак прихвати чињеницу да грађани Републике Српске имају право да се изјасне на референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

"СДС сматра да би било какве санкције против Републике Српске или било ког појединца из Српске вратиле БиХ 10 година уназад", рекао је Босић новинарима у Бањој Луци након састанка са Лајчаком.

Наводећи да СДС брани право Српске да се изјасни о сваком питању на референдуму, Босић је рекао да је Лајчак пренио да за Европску унију није прихватљиво питање предложено за референдум, а не сам референдум.

Босић је додао да Лајчак није вршио притисак на СДС да повуче своју подршку референдуму.

Говорећи о формирању власти у БиХ, Босић је рекао да је СДС заинтересован да се то деси што прије, али да посљедње изјаве лидера СДА Сулејмана Тихића о Савјету министара производе кризу.

“Мислио сам да је Тихић озбиљан политичар. Послије оваквих изјава он је неки потпуно други човјек, али то је његов проблем“, рекао је Босић.

Тихић је јуче је изнио приједлог за формирање Савјета министара БиХ – да на нивоу државе власт формирају странке парламентарне већине у два ентитета, плус оба ХДЗ-а или само парламентарна већина у ентитетима. Однос по том принципу требало би да буде такав да пет министарских мјеста припадне странкама "платформе", а три мјеста за министре из Српске и из два ХДЗ-а.

Лајчак се данас састао у Бањој Луци и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, а најављено је да ће се састати и са предсједником Демократске партије Драганом Чавићем и потпредсједником ове странке Момчилом Новаковићем.

Извршни директор ЕУ за западни Балкан, источно сусједство и Русију јуче је допутовао у дводневну посјету БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *