Блер није слушао савјете за Ирак

ЛОНДОН – Бивши британски јавни тужилац Питер Голдсмит изјавио је да је некадашњи премијер Тони Блер инсистирао на томе да Велика Британија учествује у инвазији на Ирак 2003. године, без подршке Уједињених нација, упркос правним савјетима да таква операција није легална. Голдсмит, који је био јавни тужилац од 2001. до 2007. године, рекао је синоћ […]

уторак, јануар 18, 2011 / 14:24

ЛОНДОН – Бивши британски јавни тужилац Питер Голдсмит изјавио је да је некадашњи премијер Тони Блер инсистирао на томе да Велика Британија учествује у инвазији на Ирак 2003. године, без подршке Уједињених нација, упркос правним савјетима да таква операција није легална.

Голдсмит, који је био јавни тужилац од 2001. до 2007. године, рекао је синоћ истражној комисији о британском ангажовању у Ираку да се није слагао с тврдњама тадашњег премијера Блера да, у одређеним околностима, није потребна резолуција УН која би одобрила међународну инвазију на Ирак.

Он је, у свједочењу пред петочланом комисијом којом предсједава сер Џон Чилкот, нагласио да је покушао да увјери Блера да је резолуција УН нужна и упозорио га је да би Британија могла да буде оптужена пред међународним судом, пренио је АП.

Бивши премијер треба у петак да да исказ пред комисијом, што ће бити његово друго појављивање како би оправдао одлуку о учешћу британских војника у инвазији на Ирак.

Блер је претходни исказ дао прије годину данаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *