Бијељина: И даље неизвјесна судбина радника Шећеране

У Фабрици шећера у Бијељини је, након афере прања новца, на чекању 120 стално запослених радника чија је судбина још неизвјесна, али постоје увјерења Владе Републике Српске да би проблем могао бити ријешен већ у овој седмици, те људи враћени на посао – рекао је данас Срни помоћник директора за производњу у овој фабрици Раде […]

среда, мај 18, 2011 / 13:25

У Фабрици шећера у Бијељини је, након афере прања новца, на чекању 120 стално запослених радника чија је судбина још неизвјесна, али постоје увјерења Владе Републике Српске да би проблем могао бити ријешен већ у овој седмици, те људи враћени на посао – рекао је данас Срни помоћник директора за производњу у овој фабрици Раде Ракић.

"Постоје обећања и убијеђени смо да ће Влада РС у току ове седмице донијети одлуке које ће бити у корист Фабрике шећера. Није тачно да смо блокирани, Фабрика шећера ради, у току је ремонт, али још нема средстава јер нико сада неће и не жели да улаже док се не ријеши питање имовинских односа", рекао је Ракић.

Он је навео да у фабрици тренутно ради 85 радника запослених на ремонту за који је, заједно са реконструкцијом планираном за ову годину, неопходно обезбиједити 10 милиона КМ.

Ракић је истакао да очекују да стратешки партнер, који је у фабрику ушао у августу прошле године, настави са улагањем.

"Остала су нам значајна дуговања из претходне кампање према извођачима радова, кооперантима који су нам испоручивали сировину, трговачким кућама које су испоручивале репроматеријал. Све је стало када је Агенција хартија од вриједности престала са расподјелом акција", подсјетио је Ракић.

Он је напоменуо да ни Фабрика ни запослени у њој не могу чекати на рјешавање судског спора.

"Они нека раде свој посао, а ми бисмо морали наставити свој. Ако бисмо чекали на њихове пресуде не бисмо ни радили у наредне двије-три године. Већ два мјесеца каснимо са ремонтом, прије два мјесеца смо требали повући људе да раде. Стално смо у ишчекивању да почнемо крупније послове и након обећања од Владе сада очекујемо да се врло брзо ријеши питање фабрике", рекао је Ракић.

Он је додао да не зна у ком облику би помоћ могла стићи и да ли ће то Влада или неко други финансирати.

"Нама као техничким лицима, то, уосталом, није ни битно. Нама треба да Фабрика ради и да овај број људи, укупно њих 205, који су примљени у стални радни однос, раде и створе услове за предстојећу кампању", додао је помоћник директора за производњу у Фабрици шећера Бијељина.

Ракић је оцијенио да би се морало под хитно наћи рјешење за новонасталу ситуацију у овој фабрици, те да нико "не смије занемарити чињеницу да ова фабрика на годишњем нивоу, односно у току своје прераде, храни између 12 000 и 16 000 људи".

Фабрика шећера уговорила је око 4 500 хектара производње шећерне репа са пољопровредним произвођачима и пољњопривредним газдинствима у РС, Србији и Хрватској, од чега у Хрватској на 1 400, у Србији на 2 600 а у РС на 450 хектара.

Ремонт који би требало да буде урађен у овој фабрици сложен је јер фабрика посједује више од 1 400 електро-мотора, исто толико и пумпи, на хиљаде комада цијевне арматуре који би требало да се препакују, очисте.

Огроман посао, како каже Ракић, у који сада радници улазе и улажу "натчовјечанске напоре" како би сачували фабрику.

Производња је у овом важном за РС и БиХ привредном гиганту , након скоро двије деценије паузе, започела у октобру 2010. а, само након седам мјесеци, у априлу ове године, је стала након полицијске акције "Машина" а у вези са прањем новца.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *