БиХ уништава вакцине вриједне пола милиона

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА – С обзиром на то да ниједна од 60.000 набављених вакцина против грипа Х1Н1 није потрошена, највјероватније ће бити уништене и тако ће бити бачено пола милиона марака колико је БиХ коштала њихова набавка. Наиме, вакцине су набављене прошле године, али и поред бројних покушаја надлежних да анимирају грађане да се вакцинишу, […]

понедељак, фебруар 7, 2011 / 21:17

САРАЈЕВО, БАЊА ЛУКА – С обзиром на то да ниједна од 60.000 набављених вакцина против грипа Х1Н1 није потрошена, највјероватније ће бити уништене и тако ће бити бачено пола милиона марака колико је БиХ коштала њихова набавка.

Наиме, вакцине су набављене прошле године, али и поред бројних покушаја надлежних да анимирају грађане да се вакцинишу, ниједна вакцина до данас није потрошена.

С обзиром на то да је овај вирус већ мјесецима присутан, по свему судећи ситуација неће бити промијењена ни у наредном периоду. Рок вакцинама истиче крајем године, а ниједна фирма у БиХ не бави се уништавањем ове врсте медицинског отпада, него га извозе у Аустрију на спаљивање.

У надлежним институцијама још не знају прецизно ко ће сносити трошкове уништавања као ни колико ће на крају то све коштати.

Наташа Грубиша, директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, казала је да након истека рока вакцине уништавају, а да трошкове сноси власник.

"У БиХ постоје фирме које се баве само извозом оваквог отпада. Медицински отпад најчешће возе у Аустрију на спаљивање", казала је Наташа Грубиша.

Јелена Равлија, главни епидемиолог у Заводу за јавно здравство ФБиХ, је казала да су вакцине које су прошле године набављене, ускладиштене и да ће након истека њиховог рока трајања бити уништене као и остали медицински отпад.

"Разлози због којих нико није желио да се вакцинише том вакцином су исти као и у осталим земљама. Читав свијет дочекао је ту вакцину с неповјерењем. Негативна кампања, као и то што је вакцина доста касно стигла код нас у промет је такође један од разлога", сматра Јелена Равлија.

Она је казала да податак колико је негативна кампања утицала на то да грађани неће да се вакцинишу, најбоље показује то да је ове године против сезонског грипа набављено 50.000 доза, што је дупло мање него претходних година.

Равлија није прецизирала колико ће коштати уништавање вакцина, појашњавајући "да ће сва процедура ићи кроз Министарство, здравствене финансије и да ће бити поступано према прописима".

Из ресорног министарства у РС је саопштено да је 30.000 вакцина против новог грипа набављено, како би грађанима РС била обезбијеђена адекватна заштита.

"Уколико се деси ситуација да не буде потребе за додатном вакцинацијом против грипа Х1Н1, вакцине ће бити уништене по прописима", наводе у Министарству.

Министарство здравља ФБиХ прошле године је за 30.000 доза вакцина обезбиједило 262.847 КМ, а Министарство здравља РС 240.000 КМ.

Нихад Бајрић, технички директор фирме "Кемис", која је највећи извозник опасног отпада из БиХ, је казао да ову врсту отпада наплаћују по килограму и да се цијена креће од 2,2 до 2,5 марака.

Ако се узме у обзир да 60.000 вакцина износи више од 300 килограма отпада, значи да је за њихово спаљивање потребно око 1.000 марака, без трошкова транспорта, ПДВ-а и бројних других.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *