БиХ: Посао се купује, знају се и цијене

САРАЈЕВО – Половина анкетираних грађана у БиХ спремна је на давање мита приликом тражења посла, а 49 одсто испитаника изјавило је да им је послодавац тражио мито, показало је истраживање о присуству корупције приликом запошљавања, које је провео портал “Посао.ба“. "Посебно забрињава податак да је више од 90 одсто испитаника изјавило да познаје особу која […]

среда, март 30, 2011 / 09:27

САРАЈЕВО – Половина анкетираних грађана у БиХ спремна је на давање мита приликом тражења посла, а 49 одсто испитаника изјавило је да им је послодавац тражио мито, показало је истраживање о присуству корупције приликом запошљавања, које је провео портал “Посао.ба“.

"Посебно забрињава податак да је више од 90 одсто испитаника изјавило да познаје особу која је дала мито у замјену за посао", наводи се у резултатима истраживања, проведеног у децембру прошле и јануару ове године, у којем је учествовало укупно 1 170 грађана БиХ.

Да су везе и познанства пресудне за добијање посла сматра 42 одсто испитаних, док их 22 одсто мисли да је најбитнији мито. Искуство и разговор за посао учесници истраживања сматрају небитним, пишу "Независне новине".

Највише испитаних, око 33 одсто, сматра да је корупција најприсутнија у државној служби, затим у здравству и у образовању, истиче се у истраживању.

Више од 80 одсто грађана изјавило је да, према њиховим сазнањима, посао кошта више од 3.000 КМ, док око осам одсто испитаника сматра да запослење кошта од 1.000 до 3.000 КМ.

Сви ови параметри су већи него што је то показало истраживање, проведено прије двије године, што показује да је корупција све присутнија у овој области, наводи се у истраживању.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Ранко Милић рекао је да се о корупцији приликом запошљавања може причати једино ако особа која је имала додира с тим пријави случај именом и презименом, јер се анонимним причама ништа не може урадити.

У Гранском синдикату јавне управе Српске кажу да немају никаква сазнања о случајевима корупције приликом запошљавања у овој "најпримамљивијој" области.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *