БиХ: 43,2 одсто радно способних грађана без средње школе

Око 43,2 одсто радно способних грађана у БиХ има само диплому основне школе, или нема чак ни ту, показују подаци Агенције за статистику БиХ. Како је процијењено да у БиХ живи око 3,8 милиона људи, може да буде изведен закључак да средњошколско образовање никада није стекло готово 1,7 милиона бх. грађана. Стручњаци се слажу да […]

уторак, децембар 6, 2011 / 11:27

Око 43,2 одсто радно способних грађана у БиХ има само диплому основне школе, или нема чак ни ту, показују подаци Агенције за статистику БиХ.

Како је процијењено да у БиХ живи око 3,8 милиона људи, може да буде изведен закључак да средњошколско образовање никада није стекло готово 1,7 милиона бх. грађана.

Стручњаци се слажу да популација БиХ по образовању заузима дно европске љествице, те истичу да због таквог стања трпи и бх. привреда.

Иначе, око 32,2 одсто мушкараца  нема завршену средњу школу, а још је алармантнији податак Агенције према којем чак 53,5 одсто жена, а које су радно способне, имају тек основну школу.

Међу њима је и Бањалучанка Јелена, мајка двоје дјеце, која истиче да о накнадном школовању не размишља.

"Не пада ми на памет да сада, када имам низ обавеза око потомака, још и похађам школу. Када је требало да упишем средњу школу почео је рат и тада сам помагала мајци, јер отац није био код куће. У међувремену сам се удала, а сада муж ради и издржава мене и дјецу. Знам да је то што нисам завршила средњу школу велики хендикеп, али посла нема ионако", каже ова Бањалучанка.

Она је свјесна да са основном школом не може на тржишту рада да нађе лако посао, али и сматра да ни они са факултетом тешко долазе до радне столице.

Мирко Бањац, директор Републичког педагошког завода РС, истиче да је ова проблематика узела маха не само у БиХ, него и на цијелом Балкану.

"Образовање се не схвата вриједношћу, а један од индикатора је то што је Балкан преплављен купљеним дипломама. Морам вам казати, ако смо ми ушли у 21. вијек и ако не схватамо да човјек вриједи колико зна, онда је несрећа задесила нашу земљу и мораћемо радити на томе да то стање буде промијењено", истиче Бањац.
Трачак наде, ипак, постоји, јер како тврде у центрима за образовање одраслих интересовање за дошколовавање и преквалификацију је велико.

"Велики је број оних који имају завршену основну школу, а желе да се дошколовавају. Међутим, када ти људи долазе, а имају 30 до 40 година, гледају да се то заврши што брже, па неки од њих и одустану", наглашава Сеад Корјенић, оснивач Центра за образовање одраслих Грачаница.

У коликој је БиХ дубиози када је у питању образовање њених грађана најбоље осликава податак да је, иако је прошла прва деценија 21. вијека, неписмено је 5,4 одсто становника.

Према посљедњим истраживањима УН-а, то су прије свега старији грађани, који нису имали услове ни за основно школовање, те Роми.0 КОМЕНТАРА

  1. Хахахаха, јест „приједор“ описао сировинску базу, свака част, ма трагедија, али кад живимо у друштву гдје је спретност у руковању и лијепљењу плаката јача од сваке дипломе, није никакво чудо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *