БХТ: РТВ таксу не плаћају ни сви запослени

САРАЈЕВО – Наплата РТВ таксе путем „БХ Телекома“ и „ХТ Мостара“ пала је за 17,2 одсто у прва два мјесеца ове године, док је наплата путем „М:тела“ порасла за 3,1 одсто – пишу данас „Независне новине“. У Одбору Јавног РТВ система БиХ овакве податке сматрају поражавајућим посебно што је наплата РТВ таксе за 2010. годину […]

уторак, март 22, 2011 / 07:34

САРАЈЕВО – Наплата РТВ таксе путем „БХ Телекома“ и „ХТ Мостара“ пала је за 17,2 одсто у прва два мјесеца ове године, док је наплата путем „М:тела“ порасла за 3,1 одсто – пишу данас „Независне новине“.

У Одбору Јавног РТВ система БиХ овакве податке сматрају поражавајућим посебно што је наплата РТВ таксе за 2010. годину забиљежила пад од 23 одсто.

Лист наводи да је прије одржавања посљедње сједнице Одбора менаџмент БХРТ провео и својеврсну истрагу међу својим запосленицима о плаћању РТВ таксе, те да је, према сазнањима "Независних новина", руководство БХ Радија 1 позвало на одговорност запослене за које је њихова служба утврдила да не плаћају редовно овај порез.

"На сједници УО Система од 2. марта 2011. године водила се расправа о запосленима који не плаћају или неуредно измирују законску обавезу плаћања РТВ таксе. Одјел РТВ таксе је тужио одређени број запослених за намирење дуга", пише у допису директорка БХ Радија 1 Сенада Ћумуровић, уз позив запосленима да до 1. априла измире ове дугове.

Позивајући се на незваничне информације, "Независне новине" пишу да су неки запослени БХ Радија 1 негодовали због јавних прозивки због дуга од двадесетак КМ, уз напомену да примају плате 20 одсто ниже због одлука менаџмента о систематизацији.

Члан Одбора Јавног РТВ система БиХ и предсједница УО РТ РС Радмила Чокорило рекла је да су одлучили да ураде ревизију наплате РТВ таксе у 2010. години како би утврдили узроке због којих је наплата слабија.

"Оправдање из РТВ ФБиХ је да су неефикасни судови у ФБиХ, али по сриједи је нерад, нехтијење и немоћ служби задужених за наплату јер подаци које имамо иду у прилог томе. Ревизија наплате за 2010. годину одговориће на многа питања и показати стварне узроке овог стања", додала је Чокорило.

Према закону, РТВ такса наплаћује се путем телеком оператора, а дијели се тако што БХРТ добије 50 одсто, док по 25 одсто прихода од таксе добијају РТ РС и РТВ ФБиХ.

Чокорило каже да нема званичних информација у вези са неплаћањем РТВ таксе запослених у јавним емитерима, али да је чула за такве случајеве у РТВ дому у Сарајеву.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *