Берлин тражи промјене Лисабонског уговора

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбл рекао је данас да Берлин жели брзе промјене Лисабонског уговора којим би јачу улогу добио европски комесар за економска и монетарна питања. Шеф њемачке дипломатије је, по повратку из Азије, новинарима рекао да ће канцелар Ангела Меркел 18. и 19. октобра на самиту у Бриселу изнијети план осталим лидерима европског […]

уторак, октобар 16, 2012 / 17:25

Њемачки министар финансија Волфганг Шојбл рекао је данас да Берлин жели брзе промјене Лисабонског уговора којим би јачу улогу добио европски комесар за економска и монетарна питања.

Шеф њемачке дипломатије је, по повратку из Азије, новинарима рекао да ће канцелар Ангела Меркел 18. и 19. октобра на самиту у Бриселу изнијети план осталим лидерима европског блока.

Према његовим ријечима, морају се предузети крупнији кораци ка фискалној унији и "треба одмах искористити ту шансу".

Он је нагласио да европски комесар треба да има унилатерална овлаштења за доношење одлука и способност да одбацује националне буџете, те да их врати у националне парламенте уколико дуговања и дефицит нису ријешени у довољној мјери.

"Више заједничке фискалне политике аутоматски значи и ограничење суверенитета над националним буџетима. Тренутно, само европски комесар за конурентност има унилатерална овлаштења и поштован је и изазива бојазан широм свијета", истакао је Шојбл.

Шојбл је оцијенио и да Лисабонски уговор мора бити промијењен ради јачања демократије у Европском парламенту.

Њемачка ће предложити да само чланови парламента, који су учествују у расправи о одређеној теми, могу да гласају о томе.

На примјер, земље које нису потписнице Шенгенског споразума неће моћи да гласају о питањима у вези са безвизним режимом.

Исто тако, чланице еврозоне у парламенту моћи ће да гласају о питањима из монетарне уније, али не и оне земље које нису чланице.

Шојбл је нагласио да би у децембру требало да буде одржан скуп о промијени Лисабонског уговора уколико би се све одвијало по плану.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *