Београд: Газела отворена

Свих шест трака на мосту Газела у Београду отворено је вечерас за саобраћај, послије годину и по дана, колико су трајали радови на обнови тог важног инфраструктурног објекта. Најпрометнији мост у Београду преко ријеке Саве је отворен за саобраћај у присуству градоначелника Београда Драгана Ђиласа и генералног директора „Путева Србије” Зорана Дробњака. Дробњак се том […]

субота, новембар 12, 2011 / 20:29

Свих шест трака на мосту Газела у Београду отворено је вечерас за саобраћај, послије годину и по дана, колико су трајали радови на обнови тог важног инфраструктурног објекта.

Најпрометнији мост у Београду преко ријеке Саве је отворен за саобраћај у присуству градоначелника Београда Драгана Ђиласа и генералног директора „Путева Србије” Зорана Дробњака.

Дробњак се том приликом извинио грађанима због саобраћајних гужви од јула минуле године, наводећи да је извођачки план за ту фазу реконструкције Газеле временски потпуно испоштован.

Ђилас је рекао да ће обновљени мост Газела бити у употреби још најмање 40 година и захвалио се градитељима који су радили и по лошем времену како би грађани добили обновљени мост на вријеме.

Радови на Газели ће бити настављени испод моста до краја фебруара или почетка марта идуће године, што неће утицати на саобраћај.

Прије реконструкције дневно је мост прелазило око 160.000 возила, иако је пројектован за 65.000.

Мост Газела је саграђен прије 41 годину и ово је његова прва реконструкција.

У мост је уграђено више од 3.000 кубика бетона, 600 тона бетонског гвожђа и око 2.500 тона челика за ојачање моста.

У бетонске конструкције постављено је око 22 километра ужади за преднапрезање, а конструкције су осигуране са више од 9.000 метара квадратних специјалних карбонских влакана.

На саобраћајним површинама је први пут постављена „ММА” хидроизолација која онемогућава продор воде унутар конструкције и изливено је око 55.000 метара квадратних носећег и завршног слоја асфалта.

Припремни радови на обнови Газеле су почели 15. марта 2010, а први грађевински радови на конструкцији моста 1. јула прошле године.

Највећи непријатељ моста је била вода, која се сада прикупља дренажним системом, пречишћава и враћа у ријеку.

Главни извођач радова је аустријски „Штрабаг”, а подизвођач домаћа „Мостоградња”, а обнова Газеле ће коштати 50 милиона евра.

Мост Газела, који је део међународног путног правца Коридор 10, је комбинација греде и лука и дугачак је 332 метра, а широк 27,5 метара.0 КОМЕНТАРА

  1. Е хвала к..цу, напокон, само се надам да је поново не затворе..послије избора, јер нису заварене неке носиве греде, бла, бла,…x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *