Бел канал: Генерални штрајк и отворено писмо Јањетовићу

Радници телевизије „Бел канал“ ступили су у генерални штрајк због неисплаћених пет личних доходака, након штрајка упозорења у којем су изнијели захтјеве, које менаџмент ове телевизије није прихватио. Менаџмент, предвођен директором Сергејем Мочевићем, није пристао да исплати три од пет плата које сљедују радницима, а Мочевић је оптужен да је катастрофалним вођењем, ’’Бел’’ довео до […]

петак, децембар 9, 2011 / 17:03

Радници телевизије „Бел канал“ ступили су у генерални штрајк због неисплаћених пет личних доходака, након штрајка упозорења у којем су изнијели захтјеве, које менаџмент ове телевизије није прихватио.

Менаџмент, предвођен директором Сергејем Мочевићем, није пристао да исплати три од пет плата које сљедују радницима, а Мочевић је оптужен да је катастрофалним вођењем, ’’Бел’’ довео до руба егзистенције. Тај руб се већ назирао, прије годину дана када се на Фронталу појавио текст о наглим смјенама и отпуштањима на телевизији коју је ’’из мртвих’’ подигао Милорад Јањетовић, власник ’’Тамариса’’.

Отпуштени радници најавили су тада да је суноврат неминован јер предузеће не може тржишно да опстане.

Недуго након тога, у јануару ове године на мјесто директора бањолучке телевизије, дошао је млади Сергеј Мочевић.

Година се није завршила, а данас је штрајкачки одбор бањалучке телевизије "Бел канал" упутио отворено писмо власнику "Бел канала", које преносимо.

"Поштовани господине Јањетовићу обраћамо Вам се овим путем пошто смо, на жалост, исцрпили све могуће начине комуникације са директором Телевизије Бел канал Сергејем Мочевићем. Ступањем у штрајк упозорења од 25.11.2011. покушали смо наћи заједничко рјешење за тешку ситуацију у којој се Телевизија налази.

На жалост, на састанцима са директором телевизије добијали смо само пријетње и уцјене. Били смо изузетно коректни у захтјевима тражећи исплату 3 од чак 5 плата које се радницима дугују, иако су радници катастрофално лошим вођењем предузећа доведени на руб егзистенције.

Били смо спремни и да менаџменту дамо још додатног времена да се ријеше заостала примања, односно 5 личних доходака као и средства за доприносе која нису уплаћивана од јануара ове године. На жалост, менаџмент на челу са директором Телевизије Сергејем Мочевићем није изразио ни најмању спремност да измири дуговања према радницима телевизије Бел канал. Стога смо били приморани на посљедњу мјеру – штрајк запослених радника и ступајући у штрајк, поново смо покушали разговарати са менаџментом телевизије на челу са директором Мочевићем. Опет, на жалост, без успјеха. Од менаџмента и директора Сергеја Мочевића, добили смо само уцјене, пријетње, понижавања, малтретирање, као и пријетње отказима.

Према ријечима директора Мочевића, радници телевизије Бел канал нису више његова брига. Свим радницима који су ступили у штрајк, којег, наглашавамо, проводимо у складу са Законом о раду РС и Законом о штрајку РС, директор Мочевић, кршећи те исте законе пријети рјешењима о отказима.

О исплатама заосталих дуговања речено нам је да се обратимо Вама, господине Милораде Јањетовићу. То значи да ће новинари и техничко особље телевизије „Бел канал" остати без посла и бити послано пред вашу канцеларију по, плате које су заслужено зарадили на телевизији. Стога Вам упућујемо ово отворено писмо, да Вас обавијестимо о дешавањима на телевизији Бел канал.

Желимо нагласити да ми и даље желимо да радимо на телевизији. Да смо спремни прекинути штрајк и покренути програм телевизије. Спремни смо и преговарати о исплатама личних доходака. Спремни смо преговарати и о роковима. Али, упућујемо Вам само један захтјев – да под хитно са мјеста директора телевизије смијените директора Сергеја Мочевића, јер га сматрамо директно одговорним за стање у телевизији. Сматрамо га одговорним за 5 неисплаћених плата, за неплаћене доприносе, за притиске, пријетње и уцјене новинарима. Сматрамо га одговорним што је 30 породица запослених радника телевизије довео на руб егзистенције, и дискриминацију у виду исплаћивања плата само појединцима. Сматрамо га одговорним што је својим лошим радом, довео телевизију у стање у коме се она данас налази. Сада је одлука на Вама и све зависи од Вас".

С поштовањем!

Штрајкачки одбор ТВ Бел канал
 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *