Банксијев мурал поново на аукцији

Мурал британског умjетника графита Банксија „Ропски посао”, који је маја прошле године насликао на зиду једне зграде у Вуд Грину, у сјеверном дијелу Лондона, наћи ће се на аукцији почетком јуна. „Ропски посао” приказује дјечака како погрбљен сједи за шиваћом машином и прави закрпе у бојама заставе Уједињеног Краљевства. Мистериозно је нестао фебруара ове године, […]

петак, мај 17, 2013 / 11:15

Мурал британског умjетника графита Банксија „Ропски посао”, који је маја прошле године насликао на зиду једне зграде у Вуд Грину, у сјеверном дијелу Лондона, наћи ће се на аукцији почетком јуна.

„Ропски посао” приказује дјечака како погрбљен сједи за шиваћом машином и прави закрпе у бојама заставе Уједињеног Краљевства. Мистериозно је нестао фебруара ове године, а онда се појавио на аукцији у Мајамију, коју је организовала америчка аукцијска кућа „Фајн арт окшнс”. Вриједност му је била процијењена на 450.000 фунти.

Дјело је у последњем моменту повучено са аукције, а да се никада није сазнао разлог томе.

Како преноси британска штампа, лондонска групација „Синкура” ће почетком јуна „Ропски посао” ставити на аукцију заједно са радовима умјетника попут Ендија Ворхола, Демијена Хрста и Мариа Тестина, перуанског модног фотографа.

Аукцији се, међутим, противе житељи Вуд Грина, који тврде да је мурал умјетников поклон заједници, као и да је намијењен јавном приказивању у циљу заустављања експлоатације у име капитализма.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *