Бан Ки-мун: НАТО није прекорачио мандат УН у Либији

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је да НАТО није прекорачио мандат УН који је добио за акцију заштите цивила у Либији, одбацујући тако критике које су на рачун Алијансе упутиле Русија, Кина и још неке земље у вези с том акцијом. „Мислим да је резолуција 1973 Савјета безбједности стриктно спроведена у оквиру граница, у […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 08:26

Генерални секретар УН Бан Ки-мун изјавио је да НАТО није прекорачио мандат УН који је добио за акцију заштите цивила у Либији, одбацујући тако критике које су на рачун Алијансе упутиле Русија, Кина и још неке земље у вези с том акцијом.

„Мислим да је резолуција 1973 Савјета безбједности стриктно спроведена у оквиру граница, у оквиру мандата. Војна операција снага НАТО била је строго у оквиру резолуције 1973”, рекао је Бан новинарима у Њујорку.

Ројтерс оцјењује да је ово неуобичајен потез за до сада „обазривог шефа УН”.

Резолуцијом 1973 од марта ове године, државе чланице свјетске организације овлашћене су да уведу зону забране летова изнад Либије и предузму „све неопходне мјере” да заштите цивиле угрожене због насиља владиних снага над антирежимским демонстрантима.

Русија, Кина, Индија, Бразил и Јужноафричка Република оптужују НАТО да је мандат УН искористио да би издејствовао промјену режима у Либији, помажући побуњеничким снагама које су на крају свргнуле и убиле дугогодишњег лидера Моамера Гадафија.

САД, Британија, Француска и друге земље НАТО истичу да Алијанса није прекорачила мандат током осмомјесечних ваздушних операција против Гадафијевих снага.

Бан је, поред тога, рекао да ниједан арапски лидер, који је свргнут у таласу протеста који су захвати Блиски исток и сјевер Африке, тзв. арапско прољеће, није с власти уклоњен посредством стране помоћи, већ да је то учинио народ.

Генерални секретар УН је још једном указао да је потребна нека врста заједничког међународног дјеловања у Сирији, гдје је, према најновијим подацима свјетске организације, у насиљу над учесницима антирежимских протеста од средине марта убијено више од 5.000 људи.0 КОМЕНТАРА

  1. Nato je teroristička organizacija koja legalno djeluje u ime svjetskog kapitala krčeći mu put tamo gde dođe do bilo kakve prepreke.Mislim da su sve težnje usmjerene ka Rusiji i njenim ogromnim bogatstvima kojima raspolaže.Nadam se da će tu i da polomi svoje zločinačke zube.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *