Авганистан: Почела прољетна офанзива

Талибани су данас прогласили почетак прољетне офанзиве, упозоравајући да планирају нападе на стране војнике у Авганистану, као и на припаднике авганистанских снага безбједности и владине званичнике. Талибани су упозорили авганистанске цивиле да избјегавају јавна окупљања, војне базе и конвоје, као и зграде владе, јер ће то бити мете њихових напада. "Сви Авганистанци треба да се […]

субота, април 30, 2011 / 15:00

Талибани су данас прогласили почетак прољетне офанзиве, упозоравајући да планирају нападе на стране војнике у Авганистану, као и на припаднике авганистанских снага безбједности и владине званичнике.

Талибани су упозорили авганистанске цивиле да избјегавају јавна окупљања, војне базе и конвоје, као и зграде владе, јер ће то бити мете њихових напада.

"Сви Авганистанци треба да се клоне мјеста јавних окупљања, конвоја и мјеста гдје се окупљају непријатељи како не би били повријеђени током напада муџахедина на непријатеље", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће мете операција бити војни центри, мјеста окупљања, авио базе, војни конвоји, магацини оружја и муниције и "страни завојевачи у свим дијеловима земље".

Мете операције, коју талибани називају "Бадар", биће страни војници, високи владини званичници, чланови владе, као и шефови страних и домаћих компанија које раде за страну војну коалицију.

Саопштење је услиједило дан након што су војни званичници и западне дипломате упозориле да се очекује повећање напада милитаната наредне седмице.

Позивајући се на обавјештајне извјештаје виши војни званичници рекли су да операције талибана, уз подршку мреже Хакани, која је повезана са Ал каидом, укључују самоубилачке нападе.

Вашингтон и команданти Међународних снага за брзу асистенцију /ИСАФ/ прогласили су успјех у борби против талибана од када су САД послале додатних 30 000 војника у Авганистан прошле године.

Виши команданти већ дуже вријеме предвиђају ескалацију насиља са доласком прољећа и љета односно "сезоне борби" у Авганистану.

Насиље широм Авганистана достигло је рекордан ниво 2010. године са војним губицима најгорим од збацивања талибана са власти крајем 2001. године.

 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *