Аустралијски долар испод америчког први пут у годину дана

Аустралијски долар пао је данас испод паритета са америчким први пут у последњих 12 мјесеци, због страховања да аустралијска економија успорава. Курс аустралијске валуте пао је на 99,62 америчка цента, па је вриједио мање од долара први пут од 14. маја прошле године, када је на валутна кретања утицала политичка ситуација у Грчкој, преноси агенција […]

субота, мај 11, 2013 / 15:51

Аустралијски долар пао је данас испод паритета са америчким први пут у последњих 12 мјесеци, због страховања да аустралијска економија успорава.

Курс аустралијске валуте пао је на 99,62 америчка цента, па је вриједио мање од долара први пут од 14. маја прошле године, када је на валутна кретања утицала политичка ситуација у Грчкој, преноси агенција Франс прес.

Аустралијски долар се потом опоравио на 1,0024 долара, али аналитичари наводе да је јачању аустралијске валуте вјероватно дошао крај, због неизвјесности која прати транзицију економије традиционално оријентисане на рударство ка другим секторима.

Централна банка Аустралије снизила је каматне стопе на рекордно ниских 2,75 одсто ове недеље, у покушају да стимулише економску транзицију, у вријеме успоравања привредног раста и запослености, као и дуготрајно јаке домаће валуте. Банка очекује да ће привреда ове године напредовати споријим темпом од 2,5 одсто, уз инфлацију од 2,25 одсто.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *