Астрономи открили више од 20 планета налик нашој Земљи

Свемир врви од планета на којима је могућ живот, показује истраживање о којем пише „Дејли Мејл”. Научници који су проучавали звијезде сличне Сунцу дошли су до сазнања да би готово свака четврта од њих у својој орбити могла имати мале, стјеновите планете налик Земљи, пренио је тај лист. У многим од тих свјетова услови су […]

петак, октобар 29, 2010 / 16:17

Свемир врви од планета на којима је могућ живот, показује истраживање о којем пише „Дејли Мејл”.

Научници који су проучавали звијезде сличне Сунцу дошли су до сазнања да би готово свака четврта од њих у својој орбити могла имати мале, стјеновите планете налик Земљи, пренио је тај лист.

У многим од тих свјетова услови су такви да није превише вруће ни превише хладно, па постојање воде, а самим тим и живота, није искључено. Таквих планета би, према истраживању, могло бити на десетине милијарди само у нашој галаксији.

Научници су до ових сазнања дошли након петогодишњег проучавања 166 звезда сличних Сунцу, удаљених од Земље 80 свјетлосних година (750 билиона километара). Планете ван нашег соларног система није било могуће испитивати јер су предалеко да би се видјеле на телескопу, тврде истраживачи.

Могуће је да ће током следеће деценије помоћу моћнијих телескопа и нових метода бити откривени нови свјетови налик Земљи.

„Ти резултати ће промијенити увријежено мишљење о томе како настају планете”, рекао је Џефри Марси, један од водећих свјетских ловаца на планете.

Астрономи су прошлог мјесеца открили да постоји једна планета која, од свих досад откривених, има највише сличности са Земљом.

Она је стјеновита, три пута већа од Земље и удаљена од нас 20 свјетлосних година. Чини се да има атмосферу и гравитацију сличну Земљиној а постојање воде на њеној површини је могуће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *