Асанж: Режисер филма о Викиликсу изгубио објективност

Оснивач сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж оптужио је режисера и Оскаровца Алекса Гибнија да је изгубио објективност и перспективу док је снимао документарни филм о његовом сајту „Ми крадемо тајне: Прича о Викиликсу“. Асанж, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону, одбио је да сарађује са Гибнијем на снимању филма. "Викиликс никада није сарађивао са […]

уторак, јун 4, 2013 / 11:51

Оснивач сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж оптужио је режисера и Оскаровца Алекса Гибнија да је изгубио објективност и перспективу док је снимао документарни филм о његовом сајту „Ми крадемо тајне: Прича о Викиликсу“.

Асанж, који се крије у амбасади Еквадора у Лондону, одбио је да сарађује са Гибнијем на снимању филма.

"Викиликс никада није сарађивао са продуцентском кућом ‘Универзал’ нити Алексом Гибнијем. Овај филмски режисер је изгубио објективност и перспективу, вјероватно због одлуке ‘Викиликса’ да не сарађује са њим", написао је Асанж данас у мејлу послатом "Сиднеј морнинг хералду".

"Викиликс" је на свом сајту написао да Гибнијев филм, који ће овог мјесеца бити премијерно приказан на Сиднејском филмском фестивалу", садржи чињеничне грешке, да су ствари приказане селективно и погрешно.

Али Гибни, који је добио Оскара за најбољи документарни филм за остварење "Таксијем до мрачне стране" и "Енрон: Најпаметнији момци у просторији", негира ове оптужбе.

Чаробњак из Оза

"Нема фактографских грешака и ништа није погрешно представљено у филму. То је низ Асанжових мишљења", изјавио је режисер за лист из Сиднеја.

"Хералд" је, такође, објавио да је режисер упоредио Асанжа са чаробњаком из Оза – у тренутку када Тото склања завесу и видите човјека како очајнички покушава да дотјера свој изглед.

Аутор филма се фокусира на Асанжа и његовог доушника из америчке војске Бредлија Менинга који је оптужен за одавање 250.000 дипломатских депеша и 500.000 повјерљивих војних докумената "Викиликсу".

То је била највећа количина материјала коју је "Викиликс", који је Асанж основао 2006. као портал за анонимно објављивање повјерљивих информација, икада објавио.

Стална пријетња судом

Суђење редову америчке војске Бредли Менингу почело је пред војним судом. Вашингтон још истражује да ли је Асанж подстицао Менинга да му достави повјерљиве податке, а ако би се испоставило да је то тачно, Асанжу, бившем хакеру са аустралијским држављанством, судило би се у САД, наводи АФП.

Асанж покушава да избјегне екстрадицију Шведској која хоће да га испита због оптужби за силовање.

Он живи у малој еквадорској амбасади у Лондону од јуна 2012. пошто Британија одбија да му дозволи да слободно напусти земљу и оде у ту латиноамеричку државу.

У Гибнијевом филму је, такође, изнијета тврдња да је Асанж тражио милион долара за један интервју, али "Викиликс" негира да је та цифра икада поменута.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *