Артмановој награда за животно дјело у Загребу

Хрватски хелсиншки одбор за људска права уручио је данас у Загребу награду за животно дjело „Петар Мркаљ” бившој портпаролки Хашког тужилаштва Флоранс Артман, осуђеној на седам дана затвора због непоштовања Хашког трибунала. Примајући награду у Загребу, гдjе је допутовала иако је Хашки суд дао налог за њено хапшење, Артманова је рекла да јој је јако […]

субота, децембар 10, 2011 / 22:32

Хрватски хелсиншки одбор за људска права уручио је данас у Загребу награду за животно дjело „Петар Мркаљ” бившој портпаролки Хашког тужилаштва Флоранс Артман, осуђеној на седам дана затвора због непоштовања Хашког трибунала.

Примајући награду у Загребу, гдjе је допутовала иако је Хашки суд дао налог за њено хапшење, Артманова је рекла да јој је јако драго да „умjесто батине или потjернице добија награду”, као и да јој је драго што је могла да дође и данас прими награду.

Арманова је осуђена на седам дана затвора због непоштовања Хашког суда, пошто није платила новчану казну, на коју је првобитно осуђена због објављивања двије повјерљиве одлуке из процеса против Слободана Милошевића.

Артманова је већ јуче стигла у Хрватску, а на аеродрому ју је дочекао предсједник ХХО Иван Звонимир Чичак.

На питање новинара да ли се плаши хапшења, одговорила је да се „у Хрватској не плаши, али генерално да”, додавши да се већ обратила представницима за слободу медија ОЕБС-а, али да од њих нема одговора.

Истичући да државе знају да је ситуација проблематична, она је додала је да не зна како ће се то превладати.

Из ХХО су саопштили да су због деликатности ситуације у сталном контакту с државним институцијама, док је портпарол МУП Крунослав Боровец изјавио да у Хрватској не постоји никакав налог за хапшење Артманове.

На свечаности награду ХХО-а „Мико Трипало” за заштиту и промовисање људских права у дјеловању органа власти које надилазе професионалне обавезе добио је шеф Сабора Лука Бебић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *