Армстронга бришу из спортске историје

Име најбољег бициклисте свих времена брише се из спортске историје САД након што је доказано да се допинговао. Армстронгу ће по свему судећи бити одузете и титуле освојене у посљедњих десетак година. Међународни олимпијски комитет чак разматра могућност да му одузме и бронзану медаљу освојену на ОИ у Сиднеју. Уколико се МОК одлучи на ту […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 15:51

Име најбољег бициклисте свих времена брише се из спортске историје САД након што је доказано да се допинговао.

Армстронгу ће по свему судећи бити одузете и титуле освојене у посљедњих десетак година. Међународни олимпијски комитет чак разматра могућност да му одузме и бронзану медаљу освојену на ОИ у Сиднеју.

Уколико се МОК одлучи на ту акцију то ће значити да ће морати и да се мијења правилник комитета како би случајеви старији од осам година могли бити разматрани.

Американци су изгледа највише погођени чињеницом да се њихов сународник и један од најомиљенијих спортиста у САД допинговао и тако остваривао невјероватне резултате. Ленс Армстронг полако нестаје из колективног сјећања као да никада није ни постојао у америчком спорту.

Са зида тренинг центра Америчког олимпијског тима скинут је цитат Ленса Армстронга, ријечи које је изговорио након једног од великих тријумфа.

"Био сам сигуран да ћу пасти под тешке нападе својих супарника, али они не знају колико сам труда уложио на тешким тренинзима за овај дио трке, било је вријеме да им то покажем", стајало је у цитату на зиду.

Сада сви знамо да су ти тренинзи били потпомогнути недозвољеним супстанцама.

Американца полако редом напуштају сви спонзори, а у сриједу је и он сам поднио оставку на мјесто предсједника фондације Ливестронг, посвећеној борби против канцера. Мјесто предсједника препустио је свом досадашњем замјенику Џефу Томасу.

Армстронг је навео да му је јако жао због свега што се догодило и да фондацију напушта како она не би била погођена лошим ефектима његове тренутне ситуације.

Иначе, Ленс је побиједио рак тестиса, а то је уз резултате на бициклистичким стазама било још једно чудо које се догодило када је он у питању.

Компанија Најк, која је била највећи спонзор бициклисте, одустала је од даљег спонзорисања због читавог скандала. Међутим током истраге се дошло до тога да је Најк платио 500.000 долара како би заташкао позитиван налаз на тесту Ленса Армстронга.

Сага о некада најбољем бициклисти свих времена се наставља, а још једна блистава спортска каријера, попут оне атлетичарке Мерион Џонс, се неславно завршава допинг скандалом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *