Амнести: Број несталих у Мексику и критичан и скандалoзан

Међународна агенција за људска права Амнести интернешенел саопштила је да број неријешених случајева нестанка у Мексику представља „национални скандал и кризу на пољу људских права”. Истраживач „Амнестија” Руперт Нокс је изјавио да мексичке власти системски не успијевају да ријеше случајеве нестанка, усљед чега су рођаци несталих приморани да сами истражују, пренијела је агенција АП. Нокс […]

среда, јун 5, 2013 / 08:25

Међународна агенција за људска права Амнести интернешенел саопштила је да број неријешених случајева нестанка у Мексику представља „национални скандал и кризу на пољу људских права”.

Истраживач „Амнестија” Руперт Нокс је изјавио да мексичке власти системски не успијевају да ријеше случајеве нестанка, усљед чега су рођаци несталих приморани да сами истражују, пренијела је агенција АП.

Нокс је додао да полиција и тужилаштво често уопште не користе информације које накнадно добију од родбине жртава. Он је истакао да је мексичка влада основала специјални тим за истраживање случајева нестанака, додавши ипак да су сличне агенције биле осниване и раније, али само да би се умирила јавност.

Према подацима мексичке владе, од 2006. године, кад је држава покренула офанзиву против нарко-картела, до данас је пријављен нестанак више од 26.000 људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *