Американци затварају „Бондстил“

Америчке снаге ускоро ће затворити базу Бондстил код Урошевца, јер је престала потреба за њеним постојањем. У једном тренутку, у бази било чак 7.000 војника. Амерички амбасадор на Косову Кристофер Дел најавио је скоро затварање америчке војне базе Бондстил која се налази у близини Урошевца. "Приче да је Бондстил изграђен и да се користи како […]

уторак, март 29, 2011 / 22:28

Америчке снаге ускоро ће затворити базу Бондстил код Урошевца, јер је престала потреба за њеним постојањем. У једном тренутку, у бази било чак 7.000 војника.

Амерички амбасадор на Косову Кристофер Дел најавио је скоро затварање америчке војне базе Бондстил која се налази у близини Урошевца.

"Приче да је Бондстил изграђен и да се користи како би се показала снага и моћ Сједињених Држава у региону је само мит", рекао је Дел за Балкан инсајт, наводећи да је велика база код Урошевца постала "финансијски терет" Америци, па се новим војним буџетом и стратегијом у региону предвиђа њено гашење.

Дел каже да је Бондстил веома драгоцјен, али се ради о принудним рестриктивним мјерама, тако да САД не желе да "држе више од онога што је неопходно", посебно у регионима који "више нису тако високо на листи америчких приоритета".

"Видите догађаје у другим земљама, ситуацију у Авганистану, масовне протесте на Блиском истоку, то утиче да политичари мијењају приоритете и разматрају важније ствари", рекао је Дел.

База Бондстил је изграђена у јуну 1999. године, одмах по доласку америчких маринаца на Косово. Шаторе, које је поставила претходница америчких снага, у неколико наредних година замијениле су монтажне куће.

За ову базу везано је неколико никада разјашњених контроверзи, попут извјештаја Савјета Европе из 2005. године у којем је Бондстил описан као "мали Гвантанамо", јер су се ту наводно одвијале прилично мутне радње, а у вези с особама осумњиченим за радикални ислам.

У мају 2001. године, из Бондстила је побјегао Фљорим Ејупи, осумњичен да је поставио бомбу под аутобус

"Нишекспреса" код Подујева када је погинуло 11, а рањено 40 путника, Срба.

Из Бондстила је у Немачку, тајно, пребачен и Рамуш Харадинај када је рањен у обрачуну са ривалским кланом Мусај, а амерички полицајци су, том приликом, са мјеста окршаја однијели сав доказни материјал.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *