Aмериканци се одвезли из Ирака

Посљедњи конвој америчких снага напустио је јуче у Ирак, послије скоро девет година рата у тој земљи. У рату су, према изворима који се најчешће користе, погинуле десетине хиљада Ирачана и скоро 4.500 Американаца. Посљедња колона од стотинак америчких оклопних возила прошла је пустим аутопутем на југ Ирака и прешла границу с Кувајтом, гдје су […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 06:39

Посљедњи конвој америчких снага напустио је јуче у Ирак, послије скоро девет година рата у тој земљи.

У рату су, према изворима који се најчешће користе, погинуле десетине хиљада Ирачана и скоро 4.500 Американаца.

Посљедња колона од стотинак америчких оклопних возила прошла је пустим аутопутем на југ Ирака и прешла границу с Кувајтом, гдје су их крај пута дочекали саборци, машући и поздрављајући их.

Војна интервенција у Ираку, коју су предводиле САД и чији је циљ било свргавање Садама Хусеина уз образложење да ирачки лидер покушава да набави оружје за масовно уништавање, почела је у марту 2003. године.

Вашингтон је већ у мају исте године званично прогласио окончање већих борбених сукоба. Садам Хусеин је заробљен средином децембра 2003, а објешен је три године касније пошто је проглашен кривим за злочине против човјечности, подсјетиле су агенције.

Сукоби у Ираку, међутим, нису престали пошто су ирачки побуњеници наставили да врше герилске нападе на стране снаге, нестабилну земљу су преплавили ектремисти из иностранства, међу којима чланови Ал Каиде, а букнуо је и грађански рат између већинских шиита и мањинских сунита.

Подаци о броју цивилних жртава у Ираку се разликују и крећу се од 100.000 до милион људи. Такође, вјерује се да је, у периодима најжешћих сукоба, било неколико милиона избјеглица и расељених.

Багдад и Вашингтон су 2008. године потписали споразум о постепеном повлачењу америчких снага из Ирака, до краја 2011. године, а амерички предсједник Барак Обама је прошлог љета званично прогласио окончање борбених операција у Ираку.

У јеку рата, 2006-2007. године, у Ираку је било размјештено више од 170.000 америчких војника у више од 500 база. Та бројка је постепено смањена на 50.000, а јуче их је било мање од 3.000.

У тој земљи је, под окриљем америчке амбасаде, остало још 157 војника, који ће обучавати ирачке снаге, као и група маринаца задужених за обезбјеђење дипломатске мисије.

Ирак има око 900.000 војника задужених за унутрашњу безбједност, али многи страхују да неће бити у стању да обезбједе границе, ваздушни простор и територијалне воде.

Поједини аналитичари упозоравају и на опасност од нових сукоба међу шиитима, сунитима и Курдима. У земљи и даље повремено има самоубилачких бомбашких напада, као и напада сунитских побуњеника на владине снаге.
Безбједносна ситуација у Ираку брине већину Ирачана, али чини се да су у истој толикој мјери забринути и због незапослености и несташица.

"Не размишљамо о Америци… Размишљамо о струји, послу, нафти, свакодневним проблемима", казао је Абас Џабер, владин службеник у Багдаду.
"Оставили су хаос за собом", рекао је он.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *