Американци би да плове сјевером, Руси се забринули

Могућности размјештања америчке флоте са ракетним наоружањем у сјеверним морима изазива озбиљну бојазан руског војно-политичког руководства. Стални представник Русије у НАТО-у Дмитриј Рогозин истиче да САД разматрају могућност привременог лоцирања флоте у Сјеверном, Балтичком и можда Баренцовом мору са платформама диригованог раектног наоружања. Русија се досљедно залаже против милитаризације овог региона и предлаже да се […]

четвртак, новембар 10, 2011 / 12:41

Могућности размјештања америчке флоте са ракетним наоружањем у сјеверним морима изазива озбиљну бојазан руског војно-политичког руководства.

Стални представник Русије у НАТО-у Дмитриј Рогозин истиче да САД разматрају могућност привременог лоцирања флоте у Сјеверном, Балтичком и можда Баренцовом мору са платформама диригованог раектног наоружања.

Русија се досљедно залаже против милитаризације овог региона и предлаже да се он учини једном од кључних платформи за економску и научну сарадњу приарктичких држава Русије, Канаде, САД, Норвешке и Данске.

Вашингтон већ поклања повећану пажњу освајању Арктика са тачке гледишта доминације у том региону, јачајући политичку, економску и војну активност.

Рогозин сматра да се поред руских граница формира војни потенцијал, који се формално испољава као потенцијал за пресретање балистичких ракета у јужном дијелу Европе.

САД располаже значајним бројем борбених бродова, кој су опремљени поморским системом ПРО и ПВО Иџис, говори главни урдник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

Могућности овог система су такве да теоријски противракете могу да пресрећу на путањи руске балистичке ракете у случају хипотетичног конфликта између Русије и САД. И у вези са тим постојање сличних бродова у саставу ратне морнарице САД и њихово могуће размештање у северним морима, руско војно-политичко руководство разматра као један од фактора пријетње за нормално функционисање руских стратешких нуклеарних снага.

Руске власти најмање су расположене за конфронтацију са Западом, а поготово за трку у наоружавању у Арктику.

Кремљ је више пута изјавио да паритет страна јесте питање преговора, а не увећања војних снага. Ипак то не значи да ће Русија одустати од планираног обнављања њеног одбрамбеног потенцијала у разним регионима, између осталог и у сјеверним морима.

Тако је премијер Владимир Путин саопштио да Русија намјерава да увећава групацију трупа Сјеверне флоте – наводи Глас Русије.

Између осталог, биће завршени радови на пројектовању и изградњи ракетне подводне крстарице стратешке намјене пројекта 955 Бореј и атомске подморнице пројекта 885 Јасен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *