Албанија туристички одувала Црну Гору

Према званичним статистичким подацима, Црна Гора је до краја септембра инкасирала 650 милиона евра прихода од туризма. То је шест одсто више у односу на исти прошлогодишњи период. До краја године се очекује да ће приход бити заокружен на 700 милиона евра. Истовремено, Хрватска је до краја септембра инкасирала 6,2 милијарде евра прихода од туризма, […]

уторак, децембар 13, 2011 / 10:53

Према званичним статистичким подацима, Црна Гора је до краја септембра инкасирала 650 милиона евра прихода од туризма.

То је шест одсто више у односу на исти прошлогодишњи период. До краја године се очекује да ће приход бити заокружен на 700 милиона евра.

Истовремено, Хрватска је до краја септембра инкасирала 6,2 милијарде евра прихода од туризма, за који се очекује да ће до краја године нарасти на 6,7 милијарди. Словенија, која доскора није могла ни да се пореди са Црном Гором, је приходовала 670,8 милиона евра.

Албанија очекује раст прихода за 300 милиона, на 1,5 милијарди евра, док је Србија до краја септембра од туризма приходовала 735 милиона долара.

Према подацима Монстата, Црну Гору је до краја октобра посјетило 1,34 милиона гостију који су остварили 8,65 милиона ноћења. Домаћих туриста је било 163,7 хиљада.

Поређења ради, Хрватску је у првих осам мјесеци посјетило 8,31 милион туриста, од чега 7,1 милион странаца, а Албанију скоро три милиона гостију, од чега 2,2 милиона из иностранства.

Ресорни министар Предраг Секулић је истакао да је раст прихода првенствено последица привлачења туриста веће платежне моћи из земаља Европске уније, одакле је дошао сваки четврти гост.

Економски аналитичар Синиша Лекић истиче да је овогодишњи резултат импресиван, али да је Црна Гора и даље далеко од жељене милијарде евра прихода на годишњем нивоу.

Он објашњава да Црна Гора "уз актуелну понуду смјештајних капацитета не може остварити већи приход. Прије свега, недостаје више хотела са четири звјездице или са пет звјездица, а с тим у вези потребно је што прије омогућити улазак лоу кост авиокомпанија на црногорско тржиште".

Лекић додаје и да је "забрињавајуће што се минимум трећина прихода од туризма не опорезује, то јест заврши у сивој зони и у џеповима оних који су нелегално издавали собе, држали угоститељске објекте и пружали друге услуге туристима. Инспектора је ове године било на терену, али њихов учинак није био задовољавајући".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *