Ал-Адел планира да смрви Лондон

Насљедник Осаме бин Ладена, Саиф ал-Адел, планира терористички напад великих размјера на Лондон те је од својих присталица затражио да „смрве град“. "Наш вођа затражио је велики план за Лондон. Он вјерује да је Велика Британија кичма Европе и да мора бити уништена", рекао је портпарол талибана Ехсанулах Ехсан, пише данас британски лист "Дејли мејл". […]

субота, мај 21, 2011 / 14:37

Насљедник Осаме бин Ладена, Саиф ал-Адел, планира терористички напад великих размјера на Лондон те је од својих присталица затражио да „смрве град“.

"Наш вођа затражио је велики план за Лондон. Он вјерује да је Велика Британија кичма Европе и да мора бити уништена", рекао је портпарол талибана Ехсанулах Ехсан, пише данас британски лист "Дејли мејл".

Лист подсјећа да је Саиф ал-Адел, убрзо након што је постављен за лидера терористичке мреже Ал каида, најавио одмазду за убиство Бин Ладена.

Вође талибана и Ал каиде састали су се у близини пакистанске границе с Авганистаном како би потврдили нову улогу 51-годишњег Саифа ал-Адела, који је раније био шеф безбједности Бин Ладена.

Као одговор на пријетње, британска транспортна полиција добиће по први пут овлаштења да носи оружје у возовима, на станицама и у метроу.

Секретар транспорта Филип Хамонд објавиће овај план наредне седмице, чији је циљ спречавање терористичких напада.

БТП, који штити жељезницу, градски превоз и метро систем има 2 900 припадника, а према новом приједлогу њих око 100 добиће оружје.

Званичници безбједности посебно су забринути због могућег напада као што је био у новембру 2008. године у Мумбају када су нападнути хотели и главна жељезничка станица у граду. У овим нападима погинуло је близу 200 људи.

Вијест о нападу на Лондон услиједила је након што је утврђено да је завјера за напад у Манчестеру директно повезана са Бин Ладеном.

 

Према документима које су заплијениле америчке снаге на посједу у Аботабаду гдје је убијен Бин Ладен шеф Ал каиде лично је руководио манчестерском терористичком ћелијом.

Полиција је ухапсила 12 људи у вези са планираним нападом у априлу 2009. године, али их је убрзо пустила због недостатка доказа.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *