Ако је до Иве, нема баријера између Срба и Хрвата

Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су уклоњене политичке и психолошке баријере у односима Хрватске и Србије, а да је остало да се у пракси учини много више.  "У односима Хрватске и Србије, што се психолошке и политичке баријере тиче, направили смо страшно пуно. У главама људи се дефинитивно преломило како је сурадња […]

четвртак, март 31, 2011 / 15:05

Предсједник Републике Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да су уклоњене политичке и психолошке баријере у односима Хрватске и Србије, а да је остало да се у пракси учини много више.

 "У односима Хрватске и Србије, што се психолошке и политичке баријере тиче, направили смо страшно пуно. У главама људи се дефинитивно преломило како је сурадња нужна, како су политичари дужни наћи најбоље модалитете, који одговарају и једној и другој држави", истакао је Јосиповић у интервјуу емитованом синоћ на РТВ Војводина, који је вођен у Загребу.

Према његовим ријечима, практични видови сарадње у бројним областима су, међутим, тек започети.

"Чека нас јако пуно посла, али повољна клима нам отвара врата њиховом успешном завршетку. Још увек тражимо нестале особе, око 2.000 људи обе националности, још увек имамо нерешено питање граница, имамо јако пуно отворених имовинских питања, од којих нека потичу из сукцесије", нагласио је хрватски предсједник.

Јосиповић, како је рекао, не сматра да Хрвати у Србији живе као таоци политике коју хрватска влада води према српској мањини у Хрватској.

"Ту причу не доживљавам на тај начин. Знамо да је повијест различита кад се ради о положају две мањине, из чега произлазе и разлике".

"Хрватска је својим законодавством дала врло екстензивна права свим мањинама, а посебно српској као највећој, док с друге стране на практичној разини постоје још увек доста озбиљних проблеми у спровођењу тих мањинских права загарантованих Уставом. Права у Србији су дефинисана на једној другој, рекао бих нижој разини у смислу њихове количине и начина остваривања, али то су неке друге повијесне околности", истакао је Јосиповић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *