Адмирал Мамула: Југославија је разбијена, а не распаднута

Некадашњи начелник Генералштаба оружаних снага СФРЈ адмирал Бранко Мамула /90/ изјавио је да тадашње војно руководство сноси одговорност што државним ударом није спријечило да Југославија буде разбијена.   Мамула је истакао се СФРЈ није распала него је разбијена, а да највећу одговорност сносе они који су држали власт на нивоу република, предсједништво државе и комунистичке […]

недеља, децембар 25, 2011 / 09:45

Некадашњи начелник Генералштаба оружаних снага СФРЈ адмирал Бранко Мамула /90/ изјавио је да тадашње војно руководство сноси одговорност што државним ударом није спријечило да Југославија буде разбијена.

 

Мамула је истакао се СФРЈ није распала него је разбијена, а да највећу одговорност сносе они који су држали власт на нивоу република, предсједништво државе и комунистичке партије.

Мамула је оцијенио да је власт у то вријеме "била у републикама", док је на нивоу савезне државе, "ако је и постојала" била у рукама два предсједништава – државе и прије свега партије.

"Војно руководство сноси одговорност што није извршило државни удар, што је дозволило да националистичке вође и сепаратистичко понашање двију западних република гурну ЈНА у руке српског национализма, који је ЈНА бескрупулозно искористио у међунационалном рату и на крају одбацио", рекао је за београдску "Политику" Мамула, један од посљедњих живих највиших руководилаца бивше СФРЈ.

Он је изразио увјерење да би, да је државни удар учињен на вријеме, Армија имала подршку већине свих југословенских народа и да би крајњи исход био неупоредиво бољи од онога што су грађани Југославије послије доживјели.

"Мени и мојој генерацији остаје да понесемо одговорност за све оно што се могло, а није урадило да не дође до најтрагичнијег исхода. ЈНА је морала да преузме одговорност када су институције државе затајиле", закључио је адмирал Мамула.

Адмирал флоте у пензији Бранко Мамула био је начелник Генералштаба оружаних снага СФРЈ и савезни секретар за народну одбрану, односно министар одбране, a на тој функцији је пензионисан 1988. године. У тренутку када је отишао у пензију ЈНА је имала под оружјем 336.000 војника, подофицира и официра. Данас живи у Тивту.0 КОМЕНТАРА

 1. I ovaj ziv?
  Neki dan onaj vampir udbas,sad ovaj…
  Pa sad svi pametni“ poslije bitke.
  E moj vampiru,znali smo to mi i tada ali je zakazao sistem….ili se vise pojedincima isplatilo da se pljacka samo nastavi,jer je zapocela sa prekomjernim zaduzivanjem i prije samoga razbijanja SFRJ.Pih…

 2. Администраторе, било би лијепо да овај текст илуструјете још којом фотографиом адмирала Мамуле. Ова ми личи да је на њој Вељко Булајић, познати филмски редитељ.

 3. Нису они криви. Криви су наши медији који им пружају прилику да говоре. Капичић, Мамула… на тему српског национализма… мазохизам невиђених размјера. x-(

 4. Генерал је заборавио напоменути да је бивша држава била вјештачка творевина и да је било питање времена када ће се она распасти! Они који су највише вјеровали у ЛАЖНО братство и јединство прошли су најгоре!

 5. Накнадна памет, ипак је памет. Ништа адмирал није рекао што нијетачно.
  „Југославија је била велика идеја, само смо ми били мали „

 6. Отишо у пензију прије рата па се сад буса у груди а сигурно зна да не би урадио ништа другачије од осталих.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *