А извјештај из Српске каже: Шта ће нам Инцко и ОХР?

Присуство високог представника у БиХ који присваја такозвана „бонска овлашћења“ спречава политички и економски развој БиХ, оцијењено је у Деветом извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН. "Послије 17 година мира, једноставно не постоји оправдање за наставак `бонских овлашћења`, којима се крши владавина права, Дејтонски споразум, суверенитет БиХ и људска права њених народа", истиче се у […]

уторак, мај 14, 2013 / 08:23

Присуство високог представника у БиХ који присваја такозвана „бонска овлашћења“ спречава политички и економски развој БиХ, оцијењено је у Деветом извјештају Републике Српске Савјету безбједности УН.

"Послије 17 година мира, једноставно не постоји оправдање за наставак `бонских овлашћења`, којима се крши владавина права, Дејтонски споразум, суверенитет БиХ и људска права њених народа", истиче се у дијелу Извјештаја који се тиче улоге Канцеларије високог представника /ОХР/ у БиХ.

У документу се подсјећа да Анекс 10 Дејтонског мировног споразума, који је правни основ овлашћења високог представника, не предвиђа "бонска овлашћења" или нешто слично. "Високи представник мора се придржавати граница мандата постављених Дејтонским споразумом и ОХР се мора затворити што је прије могуће", истиче се у тексту.

Подсјећа се да је недавно високи представник Валентин Инцко изрекао благо прикривену пријетњу свргавањем демократски изабраних лидера Срба – активност за коју очигледно нема правна овлашћења.

"Ове нечувене пријетње нису чак засноване на поступцима ових лидера, већ на њиховим изражавањем мишљења са којима се високи представник не слаже. Такве пријетње су увредљиве за слободу изражавања и право грађана БиХ да бирају своје руководиоце на демократске и уставне начине", наглашава се у Извјештају.

Као други разлог због којег позиција високог представника мора бити укинута наводи се то што његово присуство са сврхом надзора подрива изградњу консензуса међу конститутивним народима у БиХ и водећим политичким странкама.

"Као главни, вануставни центар моћи, високи представник погоршава подстицаје неопходне за важне компромисе. Умјесто ангажовања у тешким узајамним уступцима политичких преговора, многи политички актери се труде да придобију високог представника као политичког савезника", подсјећа се у документу и додаје да бошњачке политичке странке из навике захтијевају максимум у нади да ће високи представник интервенисати у њихову корист или на други начин ојачати њихову позицију у разговорима, што је често испуњавано.

Република Српска, такође, напомиње да високи представник наставља да губи међународну подршку за своја такозвана "бонска овлашћења" и за наставак рада своје канцеларије.

"У извјештају о БиХ објављеном у јануару ове године, Служба за истраживање Конгреса САД навела је: Многи посматрачи у Босни и изван Босне вјерују да ОХР има мало кредибилитета у Босни, и да према томе мора бити одстрањен у ближој будућности. Са друге стране, неке земље, укључујући и САД, не желе да уклоне ОХР прије него што су циљеви и услови постигнути, можда због страха од ударца на сопствени кредибилитет", подсјећа се у тексту.

Ипак, поједини чланови међународне заједнице настављају да тврде да, прије затварања ОХР-а, БиХ мора испунити листу од "пет циљева и два услова" индентификованих од Управног одбора Савјета за провођење мира /ПИК/ 2008. године.

"Формула `5+2`, нажалост, је изузетно контрапродуктивна и недјелотворна. Три од пет циљева и један од два услова давно су постигнути, али преостала два циља и један услов чине испуњење захтјева листе готово немогућим", став је Српске.

Уз напомену да бошњачке странке, посебно СДА, силно желе да ОХР остане отворен зато што га сматрају вриједним савезником, у Извјештају се наводи да је резултат тога да ће СДА и друге странке, све док "5+2 стоји над главом БиХ", урадити све што је потребно како би спријечили испуњење два преостала циља – рјешавање питања државне и војне имовине.

Такође, подсјећа се да је БиХ испунила први од два "5+2 услова" када је потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ 2008. године. "Ипак, испуњење другог услова `позитивна оцјена ситуације у БиХ од Управног одбора ПИК-а, заснована на пуној сагласности са Дејтонским мировним споразумом` може бити немогућност", упозорава Република Српска у Извјештају.

У суштини, тиме се даје сваком члану Управног одбора ПИК-а овлашћење да блокира затварање ОХР-а тврдњом да БиХ није "у потпуној сагласности" са Дејтонским мировним споразумом.

"Управни одбор ПИК-а укључује блиске савезнике бошњачких партија у БиХ, као што је Турска, који би вјероватно опструисали затварање ОХР све док је он користан савезник Бошњака", истиче се у Извјештају и упозорава да међународна заједница не смије дозволити да одавно закашњело затварање ОХР-а буде талац низа услова које је немогуће испунити.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *