25 милиона дуга за породиље

БАЊА ЛУКА – Јавни фонд за дјечију заштиту РС дугује послодавцима око 25 милиона марака на име накнада за плате породиљама, због чега су се поједини послодавци одлучили на тужбе јер им накнаде нису рефундиране и по три године. У надлежним институцијама, пак, немају одговор када ће дуговања бити враћена и кажу да је проблем […]

уторак, фебруар 8, 2011 / 22:11

БАЊА ЛУКА – Јавни фонд за дјечију заштиту РС дугује послодавцима око 25 милиона марака на име накнада за плате породиљама, због чега су се поједини послодавци одлучили на тужбе јер им накнаде нису рефундиране и по три године.

У надлежним институцијама, пак, немају одговор када ће дуговања бити враћена и кажу да је проблем настао кад су породиљама повећана права, а да новац није обезбијеђен.

Ранко Милић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да је то велики проблем и да се послодавци већ дуже времена залажу за законске измјене како би права породиља потпуно преузео Фонд.

"Овако како је сада закон ријешио само се вртимо у круг. Ми плаћамо породиљама, а нама Фонд треба да рефундира, па касне и тако у круг. Ми тражимо да у моменту када радница оде на породиљско боловање, Фонд плаћа све, и плату и доприносе и боловање", казао је Милић.

Он је навео да су послодавци тренутно на великим мукама због дуговања Фонда јер је у питању огроман новац.

"Проблем нам је и што када радница оде на породиљско одсуство, ми морамо да запослимо замјенског радника и онда имамо ситуацију да плаћамо два лична дохотка за једно радно мјесто. Ако се томе додају ова дуговања, врло тешко се све то постиже", истакао је Милић.

Момир Попић, директор Фонда за дјечију заштиту РС, је казао да дефицит Фонда тренутно износи већ 25 милиона марака и да траже излаз из те ситуације.

"Проблеми су се појавили 2008. године када је измијењен и допуњен Закон о дјечјој заштити, чиме су повећана права код исплате накнада за породиље, а да није обезбијеђен новац", казао је Попић и додао да појединим послодавцима дугују и до три године.

Љубо Лепир, помоћник министра за ресор социјалне заштите у Министарству здравља и социјалне заштите РС, је казао да је проблем са којим се сусреће Фонд могуће само системски ријешити и да су управо због тога у току разговори у вези с измјенама Закона о дјечјој заштити и Закона о раду.

"Највеће измјене ће бити везане за дужину породиљског одсуства и обрачун просјечне три нето плате, односно обавезе послодаваца јер смо уочили да они злоупотребљавају то па, на примјер, посљедње три плате повећају и до 2.000 марака, само да би касније од Фонда наплатили већи просјек", истакао је Лепир.

Он је казао да би право породиље на плату требало избацити из ресора социјалне заштите, јер нема никаве везе за наталитетом већ правом радника.

Лепир каже да ће радити и измјене закона и када је у питању пријава пребивалишта јер су у посљедње вријеме евидентирани случајеви да се људи из ФБиХ пријављују како би остварили ово право из РС, јер су код нас накнаде доста веће.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *