2050: Становништво БиХ ће бити најстарије

БиХ ће до 2050. године бити земља са најстаријим становништвом на свијету, јер се претпоставља да ће до тада са садашњих око 3,8 милиона становника имати само 2,5 милиона становника, наводи се у посљедњој анализи Одјељења УН за популацију. Просјечна старост становништва која тренутно износи од 35 до 40 година наставиће да расте, па ће […]

субота, децембар 3, 2011 / 11:58

БиХ ће до 2050. године бити земља са најстаријим становништвом на свијету, јер се претпоставља да ће до тада са садашњих око 3,8 милиона становника имати само 2,5 милиона становника, наводи се у посљедњој анализи Одјељења УН за популацију.

Просјечна старост становништва која тренутно износи од 35 до 40 година наставиће да расте, па ће у наредних неколико деценија премашити просјек од 50 година. Врх ће досегнути око 2055. године када ће просјечна старост становника БиХ износити чак 54 године.

До 2100. године предвиђа се да ће у БиХ живјети мање од два милиона људи, а најцрњи сценарио, према УН, је могућност да у БиХ на крају овог вијека остане тек око 900 000 људи.

Становника узраста између 14 и 65 година, којих тренутно у БиХ има више од два и по милиона, до 2100. године биће око милион. Број грађана старијих од 65 година раст ће током цијеле прве половине вијека.

Константан пад биљежиће најмлађа популација испод 14 година.

Осим ниске стопе наталитета, разлог за овакво смањење броја становништва је и одлазак младих људи из БиХ због лоше ситуације у земљи.

Млади који остају у БиХ тешко се одлучују да заснују породицу углавном због економских разлога или не желе да имају већи број дјеце због неизвјесне финансијске ситуације, наводи "Дневни аваз".0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *