„Град-хронике урбаног простора” у Легату Чолаковића

Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, који је у саставу Музеја савремене уметности, биће у среду, 27. априла, отворена изложба „Град-хронике урбаног простора”. Аутор концепције је Мишела Блануша, виши кустос МСУ, која је са колегиницом Жаклином Ратковић поставила изложбу и написла пратеће текстове. Изложба истражује и презентује различите модалитете градске средине и живота једног града […]

понедељак, април 25, 2011 / 10:09

Легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, који је у саставу Музеја савремене уметности, биће у среду, 27. априла, отворена изложба „Град-хронике урбаног простора”.

Аутор концепције је Мишела Блануша, виши кустос МСУ, која је са колегиницом Жаклином Ратковић поставила изложбу и написла пратеће текстове.

Изложба истражује и презентује различите модалитете градске средине и живота једног града на примерима из збирки Музеја савремене уметности .

Међу ауторима око 40 умјетничких дјела одабраних за ову тематску смотру су Сава Шумановић, Недељко Гвозденовић, Коста Хакман, Милан Коњовић, Петар Лубарда, Крсто Хегедушић, Предраг-Пеђа Милосављевић, Милена Павловић-Барилли, Михаило Петров, Марија Прегељ, Љубица-Цуца Сокић, Вељко Станојевић, Војо Станић, Зоран Маринковић, Ксенија Дивјак…

Изложба стиже пред београдску публику после успијешних гостовања у Галерији Матице српске у Новом Саду, Музеју рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу, Градској галерији у Ужицу и Градском музеју у Суботици.

„Представа града као тема изузетно је заступљена у уметности 20. века, с обзиром на то да је град одувек представљао један од омиљених простора стварности за које су уметници имали изражену потребу да се вежу и да га презентују у својим делима”, пишу ауторке каталога.

Према тумачењу ауторке изложбе, „поред ликовно-естетске анализе уметничког дела, на овој изложби немогуће је заобићи и контекстуални приступ овој теми, пошто кроз представе града може да се прати и његов историјски развој, лица и наличја урбане средине, као и градских дешавања и обележја урбаних простора, али и развој друштва у целини”.

„Избор радова је фокусиран на одређене феномене и културне моделе адекватне природи градске средине, као и различите аспекте презентације једног града који представља место где је човек конзумент уметничке и културне анимације и духовног живота градске средине”, пише у каталогу. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *