Зваће се папа Фрањо

Након 1300 година, ово је први папа који није Европљанин. Име му је Хорхе Марија Бергољо, а узео је име Фрањо. Кардинал Жан Луи Пјер Туран саопштиo je ко је нови папа. Нови папа, један од 115 кардинала који су учествовали у конклави, обратио се хиљадама вjерника са балкона базилике Светог Петра. Има 76 година […]

среда, март 13, 2013 / 19:47

Након 1300 година, ово је први папа који није Европљанин. Име му је Хорхе Марија Бергољо, а узео је име Фрањо.

Кардинал Жан Луи Пјер Туран саопштиo je ко је нови папа. Нови папа, један од 115 кардинала који су учествовали у конклави, обратио се хиљадама вjерника са балкона базилике Светог Петра.

Има 76 година и двије године је млађи него папа Рацингер када је изабран на чело Римокатоличке цркве. Члан је исусоваца и уједно први исусовац који је изабран на мјесто папе. Од 1846. папа није био редовник, када је био изабран бенедиктинац. 2001. године је изабран за кардинала.

Нови папа је изабран у трећем гласању, након што је црни дим јутрос и синоћ означио да ниједан од кардинала није добио потребну двотрећинску већину, односно подршку бар 77 присутних кардинала.0 КОМЕНТАРА

 1. А зашто папа увијек мора бити мушкарац? Да није због дима?
  Па и патријарх?
  Код нас у ритуалу бар нема никаквог дима.B-)

 2. За љубитеље теорија завјере, ево Симине теорије.

  Зар је случајно са се исти дан бирају вође Кинеза и католика, двојица вођа која под командом имају највише поданика на свијету?

  Зар је случајно да је папа из Јужне Америке и да се бира на дан сахране главног свјетског антиимперијалисте (комуносоцијалисте) који је из Јужне Америке Када се рушио комунизам у Источној Европи папа је био из Источне Европе.

  Зар је случајно да су Британци три дана прије избора Аргентинца за папу организовали регерендум на Фокландима знајући да ће Аргентина папиним избором ојачати?

  Ваљају ли ми теорије?

 3. Simo, mogao si u pare da zgrneš u kladionicma.

  I jedan naš se priprema za papu kada mu to godine dozvole, pa bradu, nekada episkopsku, ostriže do umjetničke , a i tu će izbrijati brzo, i na glavu staviti pink kapicu kardinalsku. Dotični sanja, a možda i bude, prvi papa pravoslavac.

  Papa Franjo se vozio gradsim prevozom ,a papa pavoslavac helikopterom.

 4. За избор предходних папа кладионичарска квота је била 1 на 1,а за овога квота је била 1:33. Размислите о томе…

 5. Симо П. Ороз, 14.03.2013. 22:36:46 [7

  evo jos: kako je papa iz Juzne Amerike kad su mu oboje roditelja talijani, prva generacija imigranata?

  ovo sa Kinom ima nekog smisla. iako se tvrde da je papa uzeo ime Francis po nekom svecu koji je volio siromasne Francisu Asiskom meni vise ima logike da ga je uzeo po ednm od osnivaca Jezuitskog reda kojem i sam pripada i prvom jezuiti misionaru: Francisu Xavieru. a Xavieru je zivotna misija sirenje hriscanstva na istok. donio je hriscanstvo u Kinu i Japan i opsesija mu je bila Kina ali je umro rije nego je stigao tamo… sto se tice Foklanda.. narod rece svoje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *